Siyasi şiddetle mücadeleye ilişkin tartışma

Beykozlu

New member
Sayın Nouripour, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa seçimlerinden sonra bazen çok sağa yaklaşan partilerle çalışmaya hazır. Yeşiller aynı zamanda seçim sonrasında da komisyonda yer almak istiyor. İkisi birbirine uyuyor mu?

Daha sonra okuyun Reklamcılık

CDU'nun tutumu belirsiz. Almanya'da sahnede bizimle birlikte duruyorlar ve aralarında AfD'nin de bulunduğu demokrasi düşmanlarına karşı mücadele ilan ediyorlar. Aynı zamanda Avrupa'da CDU'da hiç kimse seçimden sonra EKR parlamento grubuyla birleşme olasılığını dışlamıyor. EKR, AfD'nin İspanyol muadili gibi partilere ev sahipliği yapıyor. Avrupa Parlamentosu'nda demokratik çoğunluk istiyoruz ve buna hazırız. CDU ve CSU bu soru üzerinde kafa yormayı bırakmalı. Bayan von der Leyen'in sorusu şu: Birlik gerçekten Brüksel'deki aşırı sağcılarla koalisyon kurmak istiyor mu? Seçmenlerin ne aldıklarını bilme hakları var.

Sağcı partilerle çalışmıyor musunuz?

Avrupa Parlamentosu'nda demokrasi düşmanlarıyla çalışmayı reddediyorum, evet. Düşmanlarınızla koalisyon kurmak için Avrupa'da demokrasi ve özgürlük kampanyası yürütmenin hiçbir anlamı yok. Ancak Birliğin içerikle ilgili kafa yormayı da bırakması gerekiyor. Bu aynı zamanda partideki meslektaşı Ursula von der Leyen'in beş yıllık çalışmasının en önemli parçası olan Yeşil Anlaşma için de geçerli. Yeşil Anlaşma, iklim nötrlüğüne giden yol ve dolayısıyla Avrupa'nın küresel pazardaki rekabet gücü açısından hayati önem taşıyor. ABD ve Asya'da iklim teknolojilerine milyarlarca doların yatırıldığı küresel bir rekabetle karşı karşıyayız. Bu, gelecekteki teknolojilerin nereye yerleşeceği, işlerin nerede korunacağı ve yenilerinin nerede yaratılacağı ile ilgili. Eğer CDU ve CSU şu anda Bayan von der Leyen'in çalışmalarına karşı kampanya yürütüyorsa, o zaman kendinize şu soruyu sorabilirsiniz: CDU ve CSU'ya oy verirseniz gerçekte ne elde edersiniz?

Böyle giderse Yeşiller'e bir şey olmayacak mı?

Avrupa'nın gelecekte de inovasyonun ve iyi işlerin yaratıldığı bir kıta olmaya devam etmesini istiyoruz. Bu, kalıplaşmış fikirler değil, akıllı cevaplar gerektirir. Umarım seçimden sonra Birlik bu konuyu dikkate alır.

Yeşillerin Avrupa seçim kampanyasında sorunlarını dile getirme şansı var mı? İklim koruması genel olarak itibarsızlaştı.

Benim izlenimim farklı: Her şeyden önce soru, Almanya'nın uluslararası alanda rekabetçi kalıp kalamayacağıdır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının genişletilmesi, iyi altyapı ve bürokrasinin azaltılması yoluyla iş dünyası için iyi bir konum olmaya devam etmemiz çok önemli olacak. Bunların hepsi yeşil konular. Çağımızın zorluklarını çözebilmek için tek tek düşünmeyen, önlem alan bir politikaya ihtiyacımız var. Biz de bunu savunuyoruz. İklime gelince: Az önce Güney Hessen'deki Büttelborn yakınlarındaki Klein-Gerauer Ormanı'ndaydım. Oradaki ormancılar sadece ölü odunları toplamakla meşguller. Bunu ciddiye almayan ve iklim krizinin o kadar da büyük olmadığına inanan herkes köşedeki en yakındaki ormana baksın. İklimin korunması Yeşiller için bir sorun değil, insanlık için bir görevdir.

Sermaye Radarı

Hükümet bölgesinden RND bülteni. Her Salı, Perşembe ve Cumartesi.

Bir diğer konu ise son dönemde siyasetçilere yönelik saldırılar. Hiç kendiniz bir saldırı yaşadınız mı?

Çoğu zaman olayların çok gürültülü hale geldiğini deneyimledim. İnsanlar gelip bağırarak tartışmayı engellemeye çalışıyor. Ancak ayrıcalıklı bir konumdayım çünkü şüphe durumunda Federal Kriminal Polis Dairesi'nin korumasını alıyorum. Özellikle etkilenen gönüllüler daha az korumaya sahip. Araştırmalar yerel politikacıların çoğunluğunun şiddete maruz kaldığını gösteriyor. Ayrıca yerel düzeyde siyasi çalışma ile özel hayat birbirine daha yakındır. BKA başkanı bizzat yerel siyasetçilere yönelik saldırıların demokrasimiz için en büyük tehlike olduğunu söylüyor. Bu ülkedeki gönüllüler toplumumuzun omurgasıdır. İşlerini yapabilmeleri için korumamıza ve desteğimize ihtiyaçları var.

İçişleri bakanlarına artık sokaklara daha fazla polis göndermeleri çağrısında bulundunuz. Ama aşağı yukarı hepsi şunu söylüyor: Bunu kesinlikle yapamayız.

Öncelikle bir içişleri bakanları konferansının olmasından memnunum. Gecikmişti. Ayrıca hukuki durumu nasıl iyileştirebileceğimizi konuşmamıza da karşı değilim. Ancak şu anda ciddi bir tehlikeden bahsediyoruz. Ve artık çözümlere ihtiyaç var. Tüm partilerden binlerce seçim kampanyacısı her gün sokaklarda duruyor ve inançlarını savunuyor. Ve bugün kadrosunun olmadığını söyleyen, yarın yeni yasaların uygulanmasına gelince aynı şeyi söyleyecektir. 17 federal ve eyalet içişleri bakanının tamamı seçimlerin bütünlüğünden sorumludur. Seçimlerin bütünlüğü, seçim kampanyalarının engellenmeden yürütülebileceği anlamına gelir. İçişleri bakanlarının bunu bir noktada değil şimdi sağlamaları ve bunun için gerekli kaynakları sağlamaları gerekiyor.

Bu bizi para konusuna getiriyor. Ama önce başka bir soru: Rusya ve Çin'den de giderek artan casusluklar alıyoruz. Bu konuda ne yapılabilir?

Yabancı ajan faaliyetlerini caydırmak konusunda daha iyisini yapmalıyız. İyi bilinen bir örnek, 2019'da Rus gizli servisinin sokakta birini vurduğu Tiergarten cinayetiydi. Rusya ve Çin gibi otokrasilerin etkisi çok daha ilerilere uzanıyor. Temel amaç kamuoyundaki tartışmayı etkilemektir. Rusya ve Çin'in bazı üst düzey AfD yetkililerine ödeme yaptığına dair haberler her zaman var. Güvenlik otoritelerinin buna karşı daha iyi önlem alabilmesi için finansal akışların daha iyi incelenmesi gerekiyor. Güvenlik yetkililerimiz bunu şeffaf hale getirecek gerekli araçlara sahip değil. Daha fazla harekete geçme yeteneğinin olması gerekiyor. Görünüşe göre AfD ile, Almanya'nın çıkarları pahasına Rusya ve Çin'in çıkarlarını temsil etmekte hiçbir sorunu olmayan bir partiyle karşı karşıyayız. AfD Almanya'ya zarar veriyor.

Siber saldırı durumunda güvenlik yetkililerinin hackback yani karşı saldırı hakkına da ihtiyacı var mı?

Hayır. Daha derin bir Avrupa işbirliğine ihtiyacımız var; örneğin bir Avrupa istihbarat teşkilatı şeklinde. Rusya'nın Çek istihbarat servisinden bir AfD milletvekiline ödeme yaptığını öğrenmemiz iyi oldu. Ancak bunun sistemleştirilmesi gerekiyor. Demokrasi düşmanlarımızın uluslararası alanda ağ oluşturduğu iyi bilinmektedir. Buna göre biz Avrupalılar güçlerimizi bir araya getirmeliyiz. Bu aynı zamanda İslamcı terör tehdidiyle mücadele için de geçerlidir.

Belediye meclisi ve eyalet parlamentosu adayı Adrian Schneider, Leipzig'in kuzeyindeki Delitzsch'te seçim posterlerini asıyor.  Bazıları son günlerde vandalize edildi.

Belediye meclisi ve eyalet parlamentosu adayı Adrian Schneider, Leipzig'in kuzeyindeki Delitzsch'te seçim posterlerini asıyor.  Bazıları son günlerde vandalize edildi.

“Her zaman dikkatli olun” – Saksonya'da seçim kampanyacılarıyla birlikte yoldayız

Politikacılara yönelik saldırılar seçim kampanyasını nasıl değiştiriyor? Saksonya'da SPD, CDU ve Yeşiller adaylarına eşlik ettik ve meydan okuma ve umutsuzluk yaşadık.

Şimdi söz verdiğim gibi paraya geri dönüyorum. Federal İçişleri Bakanı, daha fazla güvenlik için kendisinin de daha fazla paraya ihtiyacı olduğunu söylüyor. Savunma Bakanı da aynı şeyi söylüyor. Ancak maliye bakanı para biriktirmek istiyor. Bu nasıl bir araya geliyor?

Bütçe müzakereleri her zaman bir müzakere sürecidir ve bu alışılmadık bir durum değildir. Ve iki zıtlığı bir araya getirmemiz gerektiği açık: Bir yandan kıt kaynaklarla uğraşmak zorundayız, diğer yandan yatırım yapmak zorundayız çünkü bu ülkede devasa bir yatırım ve modernizasyon birikimi var. Bu, iç güvenliğin yanı sıra sivil ve afet korumasını da içerir. Bunun çözümünü hükümette bulacağız.

Bunun yerine Christian Lindner, görünüşe göre kemer sıkma çağrısını vurgulamak için emeklilik paketini bloke etti. Trafik ışığı liderlerinin bir araya gelip konuyu prensipte tartışmasının zamanı gelmedi mi? Eğer SPD ve Yeşiller milyarlarca dolar daha istiyorsa ve FDP tam olarak bunu istemiyorsa hiçbir anlaşmaya varılamaz.

Çözüme ulaşacağız. Bu konuda keyfim yerinde.

Son bir konu: CDU parti konferansı. Orada neyi beğendiniz ve neyi beğenmediniz?

Pazar akşamı parti konferansı başlamadan önce Kuzey Ren-Vestfalya ve Saksonya'dan iki CDU başbakanını görmekten memnuniyet duydum. Yani SPD ve Yeşiller'den siyasetçilere yönelik saldırılar nedeniyle Brandenburg Kapısı önünde düzenlenen dayanışma gösterisinde. Hendrik Wüst güçlü bir konuşma yaptı. Michael Kretschmer'in de gelmesi Demokratların bir arada durduğuna dair iyi bir sinyaldi. İtiraf etmeliyim ki parti konferansının çoğunu fark etmedim; Dünya olaylarında çok fazla şey oluyordu. Sosyal medyada bana sadece birkaç konuşma parçası gösterildi. Yeşil insanlarla bu kadar ilgili olmasını şaşırtıcı buldum. Elbette Birliğin parti konferansında bizimle bu kadar çok zaman geçirmesinden memnuniyet duyuyorum. Umarım program sürecini unutmamışlardır.

Şu anda herkes, bir sonraki federal seçimden sonra Birliğin koalisyon ortakları olarak SPD ile Yeşiller arasında seçim yapabileceğini ve son zamanlarda Hessen'de olduğu gibi fiyatları aşağı çekebileceğini varsayıyor. Sizin beklentiniz de bu mu?

Hayatım boyunca geriye dönüp baktığımda tamamen anlık görüntüler olduğu ortaya çıkan pek çok anket okudum. Federal seçime kadar daha gidilecek uzun bir yol var.