ABC, Holokost Yorumları Üzerine Whoopi Goldberg’i Askıya Aldı

Bakec

Member
ABC talk şovu “The View”un ortak sunucusu olan komedyen ve aktris Whoopi Goldberg, programın bir bölümünde defalarca söyledikten sonra Salı gecesi ağ tarafından iki hafta süreyle askıya alınacağını duyurdu. Pazartesi günü yayınlanan, Holokost’un ırkla ilgili olmadığı, küresel olarak yükselen antisemitizmin bir zamanında gelen yorumlar. Daha sonra özür diledi.

Bölümde, Bayan Goldberg, Holokost’un “insanın insana insanlık dışı davranması” ile ilgili olduğunu ve “ırkla ilgili olmadığını” söyledi. Ev sahiplerinden biri Holokost’un beyaz üstünlüğü tarafından yönlendirildiğini söyleyerek bu iddiaya karşı çıktığında, Bayan Goldberg, “Ama bunlar iki beyaz insan grubu” dedi.

“Bu beyazların beyazlara yaptığı bir şey, bu yüzden kendi aranızda savaşacaksınız” diye ekledi. Konuşmaya devam ederken, ticari bir ara olduğunu gösteren müzik geldi.

ABC News başkanı Kim Godwin Salı gecesi yaptığı açıklamada, Bayan Goldberg’in “yanlış ve incitici yorumları” nedeniyle açığa alınacağını söyledi.

“Whoopi özür dilemiş olsa da, ondan yorumlarının etkisini düşünmesi ve öğrenmesi için zaman ayırmasını istedim” dedi. “Bütün ABC Haber organizasyonu, Yahudi meslektaşlarımız, arkadaşlarımız, ailemiz ve topluluklarımızla dayanışma içindedir.”

Bayan Goldberg’in sözlerine şiddetli bir tepki geldi. Yahudi gruplar, onun yorumlarının tehlikeli olduğunu ve Nazi soykırımı hakkında artan cehaletin son örneği olduğunu söyledi. İkinci Dünya Savaşı sırasında, kitlesel imha politikası altında, Naziler altı milyon Yahudiyi -o sırada dünya Yahudi nüfusunun yaklaşık üçte birini- aşağı ırk oldukları gerekçesiyle öldürdüler.

Stephen Colbert’in Pazartesi günkü “The Late Show” programında daha sonraki bir görünümde, Bayan Goldberg özür diledi ve bir Siyah olarak ırkçılığın ten rengine dayalı olduğunu düşündüğünü ancak herkesin bunu böyle görmediğini fark ettiğini açıkladı. “Anladım. Millet kızgın” dedi. “Bunu kabul ediyorum ve kendime yaptım.”

Salı günü “The View” in başında tekrar özür diledi. Sözlerinden dolayı pişmanlık duyduğunu dile getirerek, yanlış bilgilendirildiğini ve yanlış konuştuğunu fark ettiğini söyledi.

Goldberg, “Sözlerim pek çok insanı üzdüğü için sorgulanmadan ayrılmamakla sorumlu hissettiğim bir şey söyledim, ki bu asla niyetim değildi” dedi. “Ve nedenini şimdi anlıyorum ve bunun için derinden, derinden minnettarım çünkü aldığım bilgiler gerçekten yardımcı oldu ve bazı farklı şeyleri anlamama yardımcı oldu.”

Pazartesi günkü programda, Bayan Goldberg, bir Tennessee okul bölgesinin, Holokost hakkında Pulitzer Ödüllü bir çizgi romanı müfredatından kaldırma kararını tartışıyordu. Pazartesi gecesi, onlar için özür dileyen bir bildiri yayınladı. Salı günü, deneyimden öğrendiğini söyledi.

“Gerçekten de ırkla ilgili çünkü Hitler ve Naziler, Yahudileri aşağı bir ırk olarak görüyorlardı” dedi. “Şimdi, kelimeler önemlidir ve benimki de istisna değil. Dediğim gibi yorumlarımdan pişmanım ve düzeltilmiş durumdayım. Ben de Yahudi halkının yanındayım, onların da bildiği gibi ve hepinizin bildiği gibi, çünkü ben bunu her zaman yaptım.”

İftiraya Karşı Birlik’in başkanı Jonathan Greenblatt Salı günü programa katıldığı sırada, Holokost hakkında nefret ve yanlış bilgilendirmeyle mücadele etmenin kritik olduğunu söyledi.

Greenblatt, “Holokost oldu ve gelecekteki trajedilerin olmasını önlemek istiyorsak bu soykırımdan ders almamız gerekiyor” dedi.

Bay Greenblatt, “Görünüm”ün paneline bir Yahudi ev sahibi eklemeyi düşünmesi gerektiğini önerdi.

“Bu şovda, bu antisemitizm sorunlarını getirebilecek, bu temsil sorunlarını her gün ‘The View’a getirebilecek bir Yahudi ev sahibi olmasını düşünün” dedi.

66 yaşındaki Bayan Goldberg, geçmiş birçok röportajında, herhangi bir dine mensup olmamasına rağmen kendisini Yahudi olarak tanımladığını ve kısmen bu aile mirası nedeniyle kendine özgü sahne adını benimsediğini söyledi. Caryn Johnson’da doğdu.

1994 yılında, Bayan Goldberg, The Orlando Sentinel ile yaptığı bir röportajda, Hakaretle Mücadele Birliği’nin “Yahudi Amerikan prensesi kızarmış tavuk” için bir yardım kitabına katkıda bulunduğu bir tarifi eleştirmesinin ardından mirasından bahsetti. Yanakta dil olması gerekiyordu, dedi.

Gazeteye “Ben bir Yahudi-Amerikalı prensesim” dedi. “Muhtemelen insanları en çok rahatsız eden şey bu. İnsanların Yahudi olmamdan rahatsız olması benim sorunum değil.”

Bu hafta, Bayan Goldberg’in sözlerine yönelik eleştiriler, iki özür dilemeden önce yoğundu. Hakaretle Mücadele Birliği’nden Bay Greenblatt, “The View”a davet edilmeden önce Twitter’da şunları yazdı: “Hayır @WhoopiGoldberg, #Holocaust, Nazilerin aşağı bir ırk olarak gördükleri Yahudi halkını sistematik olarak yok etmesiyle ilgiliydi. . Onları insanlıktan çıkardılar ve bu ırkçı propagandayı 6 milyon Yahudi’yi katletmeyi haklı çıkarmak için kullandılar. Holokost çarpıtması tehlikelidir.”

Ve Bayan Goldberg’in eski ev sahibi Meghan McCain Pazartesi günü Twitter’da antisemitizmin “kültürümüzde ve televizyonda giderek daha fazla mazur görülen ve hepimizi şok etmesi gereken alanlara nüfuz eden bir zehir” olduğunu söyledi.

Anti-Defamation League’in 2014 raporuna göre, dünya çapında bir milyardan fazla insan antisemitik görüşlere sahip. Rapora göre, ankete katılan 102 ülkedeki insanların üçte birinden fazlası Holokost’u hiç duymamıştı.

Anti-Defamation League tarafından yapılan araştırmaya göre, dünyanın dört bir yanındaki Yahudi toplulukları, yıllık antisemitik olaylarda bir artış olduğunu belirtti. Bu duygu, 2018 Avrupa Birliği’nin yaklaşık 16.500 Yahudi ile yaptığı bir ankete göre, Yahudilerin yüzde 89’unun ülkelerindeki antisemitizmin 2013 ile 2018 arasında arttığını hissettiği Avrupa’da telaffuz ediliyor.

Anket ayrıca, Avrupalı Yahudilerin yüzde 40’ının fiziksel saldırıya uğramaktan endişe duyduğunu ve 12 AB genelinde Yahudilerin yüzyıllardır yaşadığı ülkelerde, üçte birinden fazlası artık Yahudiler kadar güvende hissetmedikleri için göç etmeyi düşündüklerini söyledi.

Geçen ay, Birleşmiş Milletler Holokost’un inkarını ve çarpıtılmasını kınayan bir kararı kabul etti. Bayan Goldberg’in yorumları, silahlı bir adamın birkaç kişiyi Teksas sinagogunda 11 saat boyunca rehin tutmasından haftalar sonra geldi.

İngiliz komedyen ve “Yahudiler Sayılmaz” kitabının yazarı David Baddiel bir röportajda, antisemitizmin dinle çok az ilgisi olduğunu söyledi – Hristiyanlığa dönen Yahudi halkının torunları da öldürüldü Holokost’ta Yahudi ırkının üyeleri olarak görüldükleri için.

“Yahudiler gibi, yüzyıllar boyunca zulme maruz kalmış bir ırksanız, bir etnik kökenseniz, esasen siz olduğunuz için, anne babanız olduğu için, atalarınız olduğu için, o zaman bu ırkçılıktır,” dedi Bay Baddiel.

“Bunun için başka bir kelime yok.”

Jesus Jiménez raporlamaya katkıda bulundu.