BpB Başkanı Sonneberg hakkında böyle diyor

Beykozlu

New member
Bay Krüger, Thüringen’deki Buttstädt’ta doğdunuz ve bir sivil haklar aktivisti olarak Doğu Almanya’nın sonunu yaşadınız. Bazen, özellikle kendi eyaletinizde bir AfD bölge yöneticisinin seçilmesinden sonra, siyasi olarak çok önemli bir şeyin ters gittiği hissine kapılıyor musunuz? Yoksa bu abartılı mı olur?

Reklamdan sonra devamını okuyun

Durum en azından endişe verici. Ve Thüringen’den geliyorsanız ve kendinizi bir Thüringen gibi hissediyorsanız, o zaman bir AfD’li siyasetçinin bölge yöneticisine seçilmesi de canınızı yakıyor. Ancak Thüringen seçmenlerinin tümü AfD değil. Özgürlük ve demokrasi için ayağa kalkanlarla özdeşleşiyorum. Bunlardan çok var. Her ikisini de elde etmek için aktif olarak kendiniz bir şeyler yapmanız çok önemlidir. Doğu Almanya’da ortam ve parti bağlarının olmaması nedeniyle, iyileştirme için çok yer var.

Sizce insanlar demokratik partilere daha çok katılmalı mı?

Neden? Ama sadece partiler olmak zorunda değil. Toplum başka eylem alanları da sunar. Aktif demokratların olmadığı bir demokrasi – bu işe yaramaz. Bunu sadece profesyonel politikacılara devredemezsiniz.

Kriz Radarı

RND dış muhabiri Can Merey ve ekibi, her Çarşamba haftalık güvenlik durumu haber bülteninde küresel krizlerin gelişimini analiz ediyor.

Daha fazla taban katılımı yardımcı olur mu?

Doğru. Ayrıca, bu ve benzeri seçim sonuçları karşısında, özgür demokratik toplumun temsilcileri, toplum içindeki sağduyuyu güçlendirmek için neler yapabileceklerini kendilerine sormalıdırlar. Orada çok büyük zorluklar görüyorum. Çünkü demokratik hukuk devletinin kurumları bu cumhuriyetin bazı kesimlerinde yoktur ve diyalog ortağı olarak yeterince mevcut değildir.

Hangi?

Örneğin, en yakın nüfus dairesi 40 kilometre uzaktaysa, belediye idareleri. Ancak şu anda nispeten az sayıda üyesi olan partiler de var. Kurumlar da birbirleriyle daha fazla etkileşime girmeli ve böylece toplumun ana akımına katkıda bulunmalıdır. Nihayetinde, yalnız savaşçıların demokrasiyi savunma şansı yoktur. Federal Cumhuriyet’in son 70 yıldaki gücü, sosyal grupların katılımına dayanan temel yapısı nedeniyle her zaman taviz vermede çok iyi olmuştur.

Aşırı sağ tarafından ana akım olarak aşağılık hale getirilen de tam olarak budur.

Kesinlikle. Bu nedenle, bu toplumdaki uyumun özünün gözden kaybolmamasını sağlamak için demokrasiyi destekleyen dürtüleri kullanmalıyız. İşlerin kaymasına izin vermemeli ve radikalleşmeyi onaylayarak kabul etmeliyiz.

Isınma anlaşmazlığında trafik ışığı koalisyonunda taraflar arasında büyük bir uzlaşma eksikliği yaşandı.

Evet, her zaman ortak bir çekirdek olduğu izlenimine kapılmadınız. Özel çıkarlar çok ön plandaydı. Ancak artı tarafı, sonunda bir anlaşmaya varmaları. Kesin olan bir şey var: Sağduyunuzu kaybetmeyi göze alırsanız, uyarı argümanları ve daha fazla radikalleşme ile yalnızca AfD’nin anahtar kelimesi olursunuz. Özgür demokrasi için aktif savunuculuk merkezi olmaya devam ediyor.

Sonneberg’deki seçim ne kadar endişe verici?

Sonunda sadece 15.000 kişi AfD’ye oy verdi. Ama 15.000 çok fazla. Prensip olarak alarmizm iyi bir rehber değildir. Öte yandan, kırsal bir toplum bariz bir şekilde buraya kaymıştır. AfD, geçen seçimden neredeyse üç kat daha fazla oy aldı. Ve ilk oylamadan ikinci tura kadar, daha da güçlendi ve kendisine karşı tüm partilerin koalisyonundan yararlanmaya devam etti.

Seçim siyasi bir depremin başlangıcı mı?

Tahmin etmek zor. Ancak önceden, politikacıların da yanıt verdiği uyandırma çağrıları vardı. AfD 2017’de Federal Meclis’e girdiğinde, aşırı sağcılıkla ilgili bir kabine komitesi vardı. Demokrasinin teşviki ve siyasi eğitime önemli ölçüde daha fazla yatırım yapıldı. Siyasi aktörlerin çoğunluğunun sorunu gördüğüne ve buna göre hareket ettiğine inanıyorum. Soru, bu göreve uzun vadede devam edip edemeyeceğinizdir. Örneğin, şu anda bütçe durumu çok sıkı.

Ve Federal Sivil Eğitim Ajansı muhtemelen tasarruf etmek zorunda kalacak.

Bunu 5 Temmuz’da hükümetin yaklaşan kabine bütçe taslağı hazır olduğunda göreceğiz. Ancak genel bütçe durumu iç açıcı değil.

Sonneberg tipik olarak Doğu Alman mı?

Bu etiketin arkasında daha çok Doğu Alman olmayanların fenomeni açıklama girişimi var. Ve bu fenomen, çok küçük bir bölgedeki nispeten varlıklı vatandaşların, ırkçı, anti-Semitik ve misantropik konumların, öncelikle Batı Almanlar tarafından temsil edilen bir parti tarafından sosyal olarak kabul edilebilir hale getirildiği ve kısmen haklı olduğu görüşünde olduğu gerçeğinden oluşuyor. -kanat aşırılık yanlıları. Bunun “Doğu Alman” nesi var? O zaman “Batı Alman” ne olurdu? Buna uymayan birçok Doğu Alman tanıyorum. Hatta bu seçimin ne tipik bir Doğu Alman ne de tipik bir Alman olduğunu söyleyebilirim. Pek çok ülkede – Amerika Birleşik Devletleri’nde, ama aynı zamanda Macaristan, Avusturya, İtalya veya Fransa’da da – sosyal merkezin yayıldığını gözlemliyoruz. Bu, merkezci-muhafazakar kesimin yanı sıra sol-liberal kesimdeki büyük yaşlıların partilerini de etkiliyor. Bu taraflar kısmen ilgisiz hale gelir. Ve er ya da geç fenomen Almanya’ya ulaşacak olabilir. İstikrar ancak ortada kazanılabilir.

Doğudaki seçimler AfD için bir “zafer alayı” haline gelebilir mi?

AfD’nin Sonneberg’in Thüringen semtindeki seçim zaferinin ardından uzmanlar, Doğu Almanya’daki sağcı popülist partinin daha fazla başarı elde etmesini bekliyor.

© Kaynak: dpa

Yani Doğu Almanca açıklayıcı model yardımcı olmuyor mu?

Doğu Almanya, partiler ve kurumlar için en iyi ihtimalle genel olarak daha zayıf bir bağlayıcı güçtür. Sonuç olarak, AfD sonuçları daha anlamlıdır. AfD gibi partiler için potansiyel Batı Almanya’da da var. AfD bir bütün olarak başarılı bir radikalleşme kolektifidir. Her halükarda, AfD’nin seçilmesi kesinlikle artık GDR diktatörlüğü ile açıklanamaz. Bunun daha çok, demokratik prosedürlere ve kurumlara olan mesafenin ilk kez belirginleştiği 1990’ların dönüşüm deneyimleriyle ilgisi var. İnsanların yüzde 75’i işini kaybetti veya okula geri dönmek zorunda kaldı. Bu, kolektif olarak da insanlara bir şey yaptı. Bugün bu insanlara bir bütünün parçası olduklarını iletmelisiniz. Ve tam tersi, yalnızca takdir ve takdirle çalışır.

AfD’nin güçlenmesinin başka toplumsal nedenleri var mı? Yoksa bu kültürel bir olgu mu?

AfD seçmeni hiçbir şekilde geride kalanlardan devşirilmiyor. Burada, yaklaşan 21. yüzyıla dönüşümü sistematik olarak kınayan ve asla bu şekilde var olmayan bir dünyanın korunmasını savunan bir parti ortaya çıkıyor.

Federal Sivil Eğitim Ajansı’nın bir süredir Gera, Thüringen’de bir şubesi bulunuyor. Spesifik olarak ne yapabilirsiniz?

Siyasal eğitimde, bilgi sağlamaya ve diğer şeylerin yanı sıra radikalleşme süreçleri hakkında arka plan bilgisi vermeye çalışıyoruz. Ancak, bu kendi başına çalışmaz. Bu bilgiyi hareket etmeye teşvik olarak anlamak önemlidir. Eğitim süreci ancak insanlar bilgilerinden sonuçlar çıkardığında ve dahil olduklarında başarılı olur. Bu arada, Gera’da sadece yolda değiliz. Ancak Gera’da edindiğimiz deneyimler stratejilerimizi şekillendiriyor. Gera olması zor bir yer. Çünkü insanların kendileri kutuplaşmış ve bazen radikalleşmiş – ve aynı zamanda Gera, inanılmaz derecede heyecan verici insanlarla tanışabileceğiniz bir şehir. Bu bağlamda Thüringen hakkında bir şeyler söylemek istiyorum.

Yani?

Thüringen’deki Sol Parti’nin, Eğitim Bakanı Helmut Holter ile birlikte, siyasi eğitimin özellikle ihmal edildiği federal devleti temsil etmesini dikkate değer buluyorum. Bielefeld Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir eğitim gözlemcisi, Thüringen’in okullarda siyasi eğitim açısından sonuncu olduğunu göstermiştir. Bunun yerine, programda astronomi var. Kozmik alanlara, gündelik hayat politik olarak her şeyle ilgiliyken. Kapitalist topluma karşı eleştirel yetkinliğe değer veren Sol Parti’nin siyasi eğitim söz konusu olduğunda bu kadar yanlış olmasını şaşırtıcı buluyorum.

AfD Thüringen Başkanı Björn Höcke (solda) ve AfD ulusal başkanı Tino Chrupalla (sağda), Sonneberg'in Thüringen ilçesinin seçim galibi Robert Stuhlmann'ı (AfD) tebrik ediyor.

AfD Thüringen Başkanı Björn Höcke (solda) ve AfD ulusal başkanı Tino Chrupalla (sağda), Sonneberg'in Thüringen ilçesinin seçim galibi Robert Stuhlmann'ı (AfD) tebrik ediyor.

AfD Thüringen Başkanı Björn Höcke (solda) ve AfD ulusal başkanı Tino Chrupalla (sağda), Sonneberg’in Thüringen ilçesinin seçim galibi Robert Stuhlmann’ı (AfD) tebrik ediyor.

© Kaynak: Martin Schutt/dpa

Sonneberg’e dönelim: 2017 federal seçimlerinden sonra, AfD’nin güçlenmesi konusunda büyük bir şok yaşandı. Böylesine önemsiz bir şoku ne sıklıkla karşılayabiliriz?

AfD’nin neyi temsil ettiğini herkesin aklında tutması gerekiyor. Acil bir durumda, ırkçı, Yahudi aleyhtarı, insan düşmanı konumlar, marjinalize edilmiş insanlara yol açar insanların endişelenmesi gerekiyor. Ve bunlar sadece göçmenler değil, aynı zamanda toplumun AfD’ninkiyle örtüşmeyen bir siyasi tutuma sahip kesimleri. Her halükarda, AfD’nin seçilmesini bir protesto olarak görmemek konusunda uyarıyorum. Sosyolog Wilhelm Heitmeyer bunu haklı olarak önemsizleştirme olarak tanımladı. Seçmen bu partiyi istiyor. Durumun ciddiyeti burada yatıyor. Toplumun bazı kesimlerinde kabul edilemez ve demokratik ilkelerle bağdaşmayan bazı görüşler yerleşik hale geldi. Demokrasi otomatik olarak aktarılan bir miras değildir. Bunun için, en azından tartışmalar yoluyla, tekrar tekrar çalışmalısınız.