Disney, Yönetim Kurulu Koltuğu Arayan Yatırımcının Şirketi ‘Anlamadığını’ Söyledi

Bakec

Member
Robert A. Iger sallanarak çıkıyor.

Walt Disney Company’nin CEO’su Bay Iger, Salı günü aktivist yatırımcı Nelson Peltz’e bir menkul kıymet dosyalamasında karşı saldırıda bulundu ve satın almalarla, özellikle de 21st Century Fox varlıklarının 2019’da 71,3 milyar dolara satın alınmasıyla ilgili sicilini agresif bir şekilde savundu. Bay Peltz, geçen hafta kendisinin “krizde olan bir şirket” olduğunu ve acilen sarsılması gerektiğini söyleyerek kendisini Disney yönetim kuruluna sokmak için bir vekalet savaşı başlattı.

Disney, dosyalamada, “Nelson Peltz, Disney’in işlerini anlamıyor ve hızla değişen bir medya ekosisteminde hissedar değeri sağlama konusunda yönetim kuruluna yardımcı olacak beceri ve deneyime sahip değil.” Disney, yönetim kuruluyla yaptığı görüşmelerde Bay Peltz’in “stratejisi, işletme inisiyatifi, yeni fikri ve planı olmadığını” ekledi.

Bay Peltz liderliğindeki yatırım şirketi Trian Partners yorum yapmaktan kaçındı. Trian, Disney’de yaklaşık 900 milyon dolarlık bir hisse aldı ve konumunu daha da artırabileceğini söyledi.

Bay Iger, çeşitli cephelerde bocalayan Bob Chapek’in devrilmesinin ardından Kasım ayında Disney’in genel müdürü olarak yeniden işe alındı. Salı günü ayrı bir menkul kıymet beyanında Disney, Bay Chapek’in 20.4 milyon dolar değerinde bir kıdem tazminatı paketi aldığını açıkladı. Disney’in Eylül ayında sona eren 2022 mali yılı için aldığı tazminat, bir önceki yıla göre yüzde 26 düşüşle 24,2 milyon doları buldu.

Bay Peltz için proxy savaşları eski çizgidir. Procter & Gamble ve Heinz’e karşı başarılı maçlar çıkardı. DuPont’a karşı birini kaybetti. Disney, Walt Disney’in yeğeni Roy E. Disney’in Disney’in CEO’su olarak Michael D. Eisner’ı devirmek için başarılı bir girişime öncülük ettiği 2004 yılından bu yana sürekli bir hissedar savaşı yaşamadı.

Özellikle, Bay Peltz’in Disney’in içinde bir müttefiki var: Marvel Entertainment’ın öfkeli başkanı ve kendi başına önemli bir Disney hissedarı olan 80 yaşındaki Ike Perlmutter. Bay Peltz ve Bay Perlmutter uzun süredir arkadaşlar. Salı günü ayrı bir dosyalamada Disney, Bay Perlmutter’ın Bay Peltz’i kurula katılmaya zorlamak için Ağustos ve Kasım ayları arasında Disney yönetim kurulu üyeleri ve üst düzey yöneticilerle altı kez temasa geçtiğini söyledi. Bay Perlmutter’ın dosyasında “Bay Peltz olmadan, Bay Iger dahil eski yöneticilerin Disney’e geri döneceklerini söyledi” dedi.

Nelson Peltz, Procter & Gamble ve Heinz’e karşı başarılı vekalet savaşları yürüttü. Kredi… The New York Times için Tamir Kalifa

Bay Perlmutter’ın Disney’deki işi tüketici ürünlerini içeriyor. Eskiden Marvel’in filmlerini denetlerdi ama Bay Iger, portföyünün bu kısmını 2015’te elinden aldı. O sırada, Bay Perlmutter ve Marvel Stüdyoları başkanı Kevin Feige, Bay Feige’in ekleme yapma planı konusunda kısmen görüşüyorlardı. “Kara Panter” ve “Kaptan Marvel” gibi filmlerle Marvel Sinematik Evreni’ndeki çeşitlilik. Bay Perlmutter, 2019’da Marvel televizyon programlarının denetimini devretti.

Yoğun bir şekilde maliyetlere odaklanmasıyla tanınan Bay Peltz, Disney’in yayın işini yenilemesini, kâr artışına yeniden odaklanmasını, temettüyü eski durumuna getirmesini ve şirketin dağınık halefiyet planlamasını temizlemesini istediğini söyledi. Dosyasında Disney, bunların çoğunu zaten yaptığına dikkat çekti. Örneğin, 2005’ten 2020’ye kadar Disney’in genel müdürü olarak görev yapan Bay Iger, geçen yıl geri döndüğünde neredeyse anında Disney’in yayın işini yeniden yapılandırmaya başladı. Bir değişiklik, kârın abone büyümesine göre önceliklendirilmesini içerir.

Ayrılmadan önce Bay Chapek, Disney’in “tasarruf bulmak için her türlü operasyon ve işçiliği arayacağını” duyurdu. Bu girişim, Disney’in tepesindeki ayaklanma nedeniyle gecikmesine rağmen devam ediyor ve işten çıkarmaları da içermesi bekleniyor. Disney’deki maliyet düşürme programı üzerinde çalışan bir kişi, programı “derin” olarak tanımladı.

Geçen hafta Disney, Nike’ın yönetim kurulu başkanı Mark G. Parker’ın şirketin yıllık hissedarlar toplantısından sonra Susan Arnold’un yerine Disney’in başkanı olacağını duyurdu. (Disney, sanal ortamda yapılacak yıllık toplantısını planlamadı.) Disney, Bay Parker’ın ayrıca, dahili ve harici CEO adaylarını gözden geçirecek olan veraset planlaması için yeni oluşturulan bir komiteye liderlik edeceğini söyledi.

80 yaşındaki Bay Peltz, 71 yaşındaki Bay Iger’i Disney’in 21st Century Fox varlıklarını satın almasını düzenlemekle defalarca eleştirdi. Bu satın alma, pandemi ile birlikte Disney’e yaklaşık 45 milyar dolar borç yükledi. Bay Peltz, Disney’in büyük ölçüde fazla ödeme yaptığını söyledi; bu, yönetim kurulu koltuğu için yaptığı baskının merkezinde yer alan bir iddia.

Salı günü Disney, 21st Century Fox varlıklarının şirketin akışa geçişine yardımcı olmada “kritik” bir rol oynadığını söyledi. Disney+, kısmen Fox anlaşmasının bir parçası olarak gelen “Simpsonlar”ı sunduğu için açık ara bir başarıydı. Satın alma aynı zamanda Disney’in eğlence televizyon şefi olan Dana Walden da dahil olmak üzere son derece saygın yöneticileri Disney grubuna getirdi.

CEO olarak önceki görev süresi boyunca, Bay Iger, Disney’in piyasa kapitalizasyonunu 49 milyar dolardan 231 milyar dolara çıkardı ve S&P 500’deki büyümeyi çok geride bırakan hissedar getirileri sağladı. Bay Peltz, Disney’in performansını Bay Iger döneminde eksik olarak nitelendirdi.

Dosyalarından birinde Disney, Temmuz 2022’den itibaren Bay Peltz ve diğer Trian yöneticileriyle tekrarlanan etkileşimlerini anlattı. Nihayetinde, Disney yönetim kurulu 10 Ocak’ta hissedarlara Bay Peltz’in bir koltuk almasını önermeye karşı oy kullandı. Oy birliği ile alındı; Bay Iger yoktu.

Yönetim kurulu bu kararı verirken, “çok önemli bir noktada Bay Iger ve yönetim ekibinin kesintiye uğraması” konusundaki endişelerini dile getirdi. Yönetim kurulu ayrıca “Sn. Peltz’in medya veya teknoloji endüstrisi deneyimi eksikliği, sunumunda Heinz, Procter & Gamble ve DuPont gibi Disney ile çok az ortak noktası olan işletmelerin başarılı yaklaşımlarına tekrar tekrar odaklanmasıyla birleşti.”

Lauren Hirsch raporlamaya katkıda bulundu.