En büyük iş merkezinin başkanı: “Faydalarda kesintiler gerekli”

Beykozlu

New member
Dirk Heyden, 18 lokasyonu ve 2.600 çalışanı olan Hamburg'daki Almanya'nın en büyük iş merkezinin başkanıdır. 199.000'den fazla kişi iş merkezi aracılığıyla vatandaşlık ödeneği almaktadır.

Daha fazlasını okuyun Reklamcılık

Bay Heyden, Hamburg'daki Almanya'nın en büyük iş merkezini yönetiyorsunuz ve vatandaşlık ödeneği alan insanlarla ilgileniyorsunuz. Size gelen insanlar kimler?

Çok farklılar, burada ayrım yapmamız gerekiyor. Büyük bir kısmı mülteciler ve ikinci ve üçüncü nesil göç geçmişine sahip kişiler. Ayrıca çok sayıda bekar ebeveyn ve sağlık sorunları olan kişiler var. Yardım alanların bir kısmı zaten çalışıyor, bazen kendi işini yapıyor ve gelirlerini vatandaş ödeneği veya akrabalarına bakmakla tamamlamak zorundalar. Genel olarak, çoğunluğun mesleki bir yeterlilik sahibi olmadığı söylenebilir. “Tipik” bir vatandaş ödeneği alıcısı yoktur.

Son zamanlarda yardım alan kişi sayısı arttı. Eleştirmenler vatandaş ödeneğinin çalışmak için yeterli teşvik sağlamadığını söylüyor. Bunun herhangi bir doğruluğu var mı?

Son iki yıldaki artış büyük ölçüde Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı saldırgan savaştan kaynaklanıyor. O zamandan beri bir milyondan fazla insan Almanya'ya geldi. Savaş çıkmasaydı, daha fazla insanı yardıma muhtaç hale getiren yüksek enflasyonu yaşamazdık. Kiralardaki ve fiyatlardaki artış, vatandaş yardımı alan kişi sayısına da yansıyor çünkü düşük ücretli gelir genellikle yeterli olmuyor ve vatandaş yardımı ile desteklenmesi gerekiyor. Ve evet, bunu almayı reddeden kişilerimiz de var ama onlar sadece küçük bir oranı oluşturuyor.

Dirk Heyden, Almanya'nın en büyük iş bulma merkezi olan Hamburg'daki iş bulma merkezinin başkanı.

Dirk Heyden, Almanya'nın en büyük iş bulma merkezi olan Hamburg'daki iş bulma merkezinin başkanı.

Kaynak: picture alliance / dpa

Federal İstihdam Ajansı'nın rakamlarına göre, 5,5 milyon alıcı arasında yaklaşık 16.000 iş reddedenVatandaş geliri reformunun “sıfır motivasyon” zihniyetine yol açması nedeniyle sorun son aylarda daha da mı kötüleşti?

Vatandaş Ödeneği'nin getirilmesinden önce bile bu tür tartışmalar yapıyorduk. Sosyal yardım günlerinden beri benzer tartışmaları hala hatırlıyorum. Ancak bu birçok insanı etkileyen bir konu olduğu için toplum tarafından desteklenen düzenlemelere sahip olmamız önemlidir. Tüm çalışan insanlar bu sistemi finanse ediyor. İstismarın net kurallarla engellenmesi esastır. Fayda kesintileri ile ilgili düzenlemelerin planlanan daha da geliştirilmesi bunun için faydalıdır.

Standart oran şu şekilde olmalıdır: kademeli olarak değil, hemen yüzde 30 oranında kesilmelieğer insanlar işbirliği yapmazsa. Bunun ne gibi bir etkisi olacak?

Kurallara uymayanlar için faydalarda kesintiler gereklidir. Bu, trafikteki gibidir: Görevinizi yerine getirmezseniz, sonuçlarını beklemelisiniz. Ancak rakamlara bakalım: Yaptırımların askıya alınmasından önceki dönemde, faydalarda kesintiler mümkün olmadığında, yüzde 3,5'lik bir oranımız vardı. Yani yüzde 90'dan fazlası etkilenmedi. 12 ay boyunca bildirimde bulunmayan ve standart orandaki önceki düşüşü umursamayan birkaç fayda alıcısı var. Onlar için, gelecekte faydalarda yüzde 30'luk bir kesinti işbirliğine yol açabilir. Bu işe yaramazsa, faydalara ulaşılamaması nedeniyle faydalar geri çekilebilir.

Bu yasal olarak mümkün müdür? Federal Anayasa Mahkemesi katı sınırlar koymaktadır.

Bizim görüşümüze göre, katılımı talep etmek anayasaldır. Müşterilerin erişilebilirliği yasa gereği zorunludur. Ve ayrıca gereklidir çünkü çalışan sayısını mutlaka artırmamız gerekir. Tüm potansiyelimizi kullanmalıyız.

Vatandaşlık ödeneğinin uzun yıllar sürdürülemez bir serbest meslek faaliyetini finanse etmesi mümkün değildir.
Dirk Heyden

Hamburg İş Merkezi Başkanı

İşe başvuranların sayısı nasıl arttırılabilir?

Sözde takviyelerde, genellikle ek ödemeler olarak adlandırılanlarda büyük bir potansiyel görüyorum. Başka bir deyişle, maaşlarına ek olarak vatandaş ödeneği alan kişilerde. Düşük ücretli işlerde çalışanların daha fazla çalışmak için çok az teşviki var çünkü ek maaş hesaba katılacak. Bu, mevcut istihdamı genişletmenin buna değmeyeceği anlamına geliyor. Federal hükümetin çocuk yardımı veya konut yardımı gibi diğer yardımlarla mahsup edilmeyecek bir başlangıç primi ödemek istemesini memnuniyetle karşılıyorum, böylece daha fazla para kalıyor.

Hala nerelerde potansiyel görüyorsunuz?

Önemli bir konu da kurumsallaşmış caydırıcılar olabilen mini işlerdir. Uzun süredir mini işlerde çalışan vatandaş ödeneği alan önemli bir insan oranımız var. Bu, sosyal sigorta gerektiren bir işe geçme teşviki olması için en fazla üç yılla sınırlandırılmalıdır. Ayrıca serbest meslek sahipleri için de harekete geçilmesi gerektiğini görüyorum. Vatandaş ödeneğinin uzun yıllar boyunca sürdürülemez serbest meslekleri finanse etmesi söz konusu olamaz. Bu da üç yılla sınırlandırılmalıdır. Ve yeterlilik yolunda ilerlemeye devam etmeliyiz. Sık sık şu durumu görüyoruz: eğitim yok, okul yeterliliği yok, Latince okuyamıyor.

Hükümet planlarına göre, alıcıların gelecekte ayda bir kez görünmeleri gerekecek. İş merkezlerinde bunu idare edecek yeterli personel var mı?

Müşterilerimizin aylık olarak rapor vermesinin zorunlu kılınması fikrine çok eleştirel yaklaşıyorum. Vatandaşlık ödeneği alan kişilerin girişte belirip damga alması mantıklı değil. Odak noktası nitelikli bir görüşme yapmak olmalı. Mevcut personel koşulları altında tüm yardım alan kişiler için ayda bir kez bu mümkün değil. Gereken ek danışman sayısı maliyetleri önemli ölçüde artıracaktır.

Bazıları diyor ki: düşük ücretli ve güvencesiz olmasına bakmaksızın önce iş. Ve biz diyoruz ki: önce dil, sonra iş piyasasına sürdürülebilir entegrasyon, nitelik ve iş ile ilgili dil edinimi işte.
Dirk Heyden

Hamburg İş Merkezi Başkanı

Sözde istihdam artışının amacı, Ukrayna'dan gelen mülteciler ve diğer ülkeler daha hızlı bir şekilde faaliyete geçirilebilir. Bu şimdiye kadar neden bu kadar yavaştı?

Hamburg'da, Ocak 2022'den bu yana Ukraynalıların sayısının 2.162'den 8.200'e neredeyse dört katına çıktığını gördük. Sosyal sigorta primlerine tabi çalışanların sayısı sürekli artıyor. Ve bunu Hamburg'da işverenlerle çok sayıda etkinlik ve yoğun danışmanlık yoluyla başardık.

İşgücü piyasası oranları sınırlı bir ölçüde karşılaştırılabilir olsa bile, Polonya, Danimarka ve Hollanda gibi ülkelerde çok daha yüksektir. Almanya neyi yanlış yapıyor?

Almanya farklı bir stratejik yaklaşım izliyor. Bazıları diyor ki: düşük ücretli ve güvencesiz olmasına bakmaksızın önce iş. Ve biz diyoruz ki: önce dil, sonra iş piyasasına nitelikler ve iş başında iş ile ilgili dil edinimi ile sürdürülebilir entegrasyon. Finlandiya, Norveç ve İsviçre de önce dili öğretenler arasında. Bu yolun daha sürdürülebilir olduğu gerçeği, 2015/2016'da gelen Suriyeli erkeklerin entegrasyon sonuçlarında görülebilir.

Hangi şekilde?

Şu anda orada %70 istihdamımız var. Zaman alıyor ama işe yarıyor. Gerçek şu ki Almanca zor bir dil. İskandinavya ve İngiltere'de insanlar İngilizce iletişim kurabiliyor. Öte yandan Almanya'da işverenler sizi işe almadan önce temel Almanca konuşmalısınız.

Kayıt dışı çalışma konusunun rolü nedir? Alıcılar bunu standart oranlarını iyileştirmek için mi kullanıyor?

Gümrük, yasadışı işleri kovuşturmaktan sorumludur. Federal hükümetin veri alışverişini iyileştirmek istemesi ve Yasadışı İşin Mali Kontrolü'nün sorumluluğunun sosyal güvenlik dolandırıcılığı vakalarını da kapsayacak şekilde genişletilmesinin iyi bir şey olduğunu düşünüyorum. Bunu öğrendiğimizde, genellikle otomatik veri karşılaştırmalarındaki anormallikler veya anonim raporlar aracılığıyla oluyor. Yasadışı işleri bildiren insanlardan yılda yaklaşık on mektup alıyorum.

Bu nasıl devam ediyor?

Bildirilen her vakanın dolandırıcılık olduğu ortaya çıkmıyor. Her şüpheyi araştırıyoruz ve doğrulanırsa soruşturma makamlarıyla iletişime geçip vatandaşın harçlığının iadesini talep ediyoruz. Dayanışma topluluğunun çıkarları doğrultusunda yasadışı çalışmaya müsamaha gösteremeyiz.

Vatandaş ödeneği reformu artık bir yıldan fazla oldu: odak, hemen işe yerleştirme yerine yeterlilik üzerinde olmalı, ancak halk arasında kabul hızla düştü. Bu yaklaşım hala doğru mu?

Doğru bireysel stratejiye ihtiyaç vardır. Müşterilerimizin üçte ikisi mesleki eğitimlerini tamamlamamıştır. Ancak iş piyasası hem kalifiye işçilere hem de çalışanlara ihtiyaç duyar. Bazıları için ileri eğitim doğru araçtır, diğerleri içinse iş bulmanın yoludur. Dolayısıyla “ya o ya da bu” diye bir şey olamaz, ancak kararlı bir “hem o hem de” olabilir.