Eski cumhurbaşkanına ateş açıldı – yüzü kan içinde – tetikçi öldü

Beykozlu

New member
Uşak. Cumartesi günü Pensilvanya eyaletinde bir kampanya görünümü sırasında Donald Trump'a suikast girişimi yapıldı. Eski ABD başkanına birkaç el ateş edildi. Trump daha sonra bir el ateşin kulağına isabet ettiğini duyurdu. Trump sahneden ayrıldığında kulağında ve yüzünde kan görüldü. Şüpheli tetikçi öldürüldü, Gizli Servis duyurdu. Bir seyirci öldü, iki kişi yaralandı ve durumları kritik.

Daha fazlasını okuyun Reklamcılık

Trump'a yapılan saldırı kolluk kuvvetleri tarafından “suikast girişimi” olarak araştırılıyor. Gizli Servis, şüpheli silahlının mekanın dışında “yüksek bir yerden” ateş açtığını söyledi. Birkaç görgü tanığı televizyon istasyonlarına kısa bir süre önce bir binanın çatısında yatan silahlı bir adam gördüklerini söyledi. CNN'e göre, silahlı adam Trump ile birlikte sahneden 120 ila 150 metre uzaktaydı. ABD medyasına göre, araştırmacılar bir saldırı tüfeği buldular.

Trump'ın kampanya ekibi olaydan sonra 78 yaşındaki kişinin iyi durumda olduğunu söyledi. Eski başkan bir tıbbi tesiste muayene edildi ve daha sonra serbest bırakıldı.

Trump o akşam sosyal medya platformu Truth Social'da “Sağ kulağımın üst kısmından geçen bir kurşunla vuruldum,” diye yazdı. “Bir şeylerin ters gittiğini hemen anladım çünkü bir tıslama sesi, silah sesleri duydum ve kurşunun deriyi deldiğini hemen hissettim.” Trump devam etti: “Çok fazla kanıyordu ve o zaman ne olduğunu anladım.”

Trump sahneden ayrılırken yumruğunu havaya kaldırdı

Olay meydana geldiğinde Trump Butler'daki konuşmasına yeni başlamıştı. Video görüntüleri Trump'ın silah seslerinden sonra kulağına dokunduğunu ve hemen kaçtığını gösteriyor. Gizli Servis ajanları eski başkanı korumak için sahneye koştu. Daha sonra sahneden dik bir şekilde ve güvenlik görevlilerinin desteğiyle indi, yumruğunu havaya kaldırdı. Sağ kulağında ve yüzünde kan vardı. Trump'ın destekçileri eski başkan sahneden indirilirken “ABD, ABD, ABD” diye bağırdılar.

ABD Gizli Servisi ajanları, Cumhuriyetçi başkan adayı ve eski ABD Başkanı Donald Trump'ın bir araca binmesine yardımcı oluyor.

ABD Gizli Servisi ajanları, Cumhuriyetçi başkan adayı ve eski ABD Başkanı Donald Trump'ın bir araca binmesine yardımcı oluyor.

Kaynak: Gene J. Puskar/AP/dpa

Seyircilerde panik

Bir görgü tanığı, ABD yayın kuruluşu CBS'e ilk başta havai fişek olduğunu düşündüğü sesler duyduğunu söyledi. Sonra biri bağırarak bir kişinin vurulduğunu söyledi. Üzerinde kan olduğu anlaşılan bir tişört giyen görgü tanığı, acil tıp görevlisi olduğunu ve ilk yardım sağlamaya çalıştığını söyledi. Kişi ciddi şekilde yaralanmıştı. Başka bir görgü tanığı BBC'ye, bir çatıda tüfekli bir adam gördüğünü söyledi.

Olaydan sonra seyirciler arasında panik yaşandı. İnsanlar çığlık attı. Trump destekçileri olaydan sonra tahliye edildi. Sahnenin etrafındaki alan sarı bantla kapatıldı ve ağır silahlı polisler tarafından güvenlik altına alındı.

13 Temmuz 2024, ABD, Butler: ABD Gizli Servisi ajanları, Pensilvanya, Butler'daki bir kampanya etkinliğinde Cumhuriyetçi başkan adayı ve eski ABD Başkanı Donald Trump'ın sahneden inmesine yardım ediyor. Trump'ın kulağı kanıyor. Fotoğraf: Gene J. Puskar/AP/dpa +++ dpa-Bildfunk +++

13 Temmuz 2024, ABD, Butler: ABD Gizli Servisi ajanları, Pensilvanya, Butler'daki bir kampanya etkinliğinde Cumhuriyetçi başkan adayı ve eski ABD Başkanı Donald Trump'ın sahneden inmesine yardım ediyor. Trump'ın kulağı kanıyor. Fotoğraf: Gene J. Puskar/AP/dpa +++ dpa-Bildfunk +++

“Onun için dua ediyorum”: ABD Başkanı Biden, Trump'a yönelik saldırıyı kınadı

Donald Trump'a yönelik suikast girişiminin ardından ABD Başkanı Joe Biden saldırıyı sert bir şekilde kınadı. Çok sayıda başka politikacı da dehşetlerini dile getirdi – eski Başkan Barack Obama da dahil. Tepkilere genel bakış.

Başkan Biden, Trump'ın görüşmesinde yaşanan olay hakkında bilgilendirildi

ABD Başkanı Joe Biden, Trump'a yönelik saldırıyı sert bir şekilde kınadı. Yazılı bir açıklamada, “Güvende olduğunu ve iyi durumda olduğunu duyduğum için minnettarım” dedi. “Daha fazla bilgi beklerken kendisi ve ailesi ve mitingde bulunan herkes için dua ediyorum.” Bu tür şiddetin Amerika'da yeri yoktur.

O akşam Biden, Demokrat'ın hafta sonu kaldığı Delaware eyaletindeki Rehoboth Beach'te kameraların karşısına çıktı ve şöyle dedi: “Bu iğrenç, bu iğrenç.” Başkan daha sonra rakibiyle telefonda görüştü. Başlangıçta görüşmenin içeriği hakkında hiçbir şey açıklanmadı. Beyaz Saray, Biden'ın planının aksine o akşam Washington'a dönmek istediğini duyurdu.

Her iki partiden birkaç üst düzey temsilci, eski Başkan Barack Obama ve Demokrat lider Nancy Pelosi de dahil olmak üzere saldırıyı kınadı. Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Sözcüsü Mike Johnson, X platformunda Trump için dua ettiğini yazdı. Temsilciler Meclisi'nin Demokrat azınlık lideri Hakeem Jeffries de X platformunda benzer bir açıklama yaptı. “Amerika bir demokrasidir,” diye yazdı orada. “Siyasi şiddet hiçbir şekilde kabul edilemez.”

ABD radarı

Amerika Birleşik Devletleri'ni harekete geçiren şey: RND'nin ABD uzmanları bağlam ve arka plan bilgisi sağlıyor. Her Salı.

Senato'daki Demokrat çoğunluk lideri Chuck Schumer da X'e olaydan şok olduğunu ve Trump'ın iyi olmasından dolayı rahatladığını söyledi. “Ülkemizde siyasi şiddetin yeri yok.”

Cumhuriyetçiler Trump'ın saldırısına rağmen parti kongresi düzenlemek istiyor

Trump'a yönelik saldırıya rağmen, ABD Cumhuriyetçileri adaylık kongresini bu hafta planlandığı gibi Milwaukee'de düzenlemek istiyor. Parti ve Trump'ın kampanya ekibi bunu ortak bir bildiriyle duyurdu. Cumhuriyetçiler, 78 yaşındaki adayı resmen başkan adayı olarak seçmek için Pazartesi gününden itibaren Milwaukee, Wisconsin'de adaylık kongresi için bir araya gelecek.

ABD'de üst düzey politikacılara karşı şiddet, başkanlara karşı olanlar da dahil olmak üzere defalarca yaşandı. 1865'te ABD Başkanı Abraham Lincoln, ABD'nin başkenti Washington'daki bir tiyatronun locasında bir komedi izlerken vuruldu. James Garfield 1881'de ve William McKinley 1901'de öldürüldü. ABD Başkanı John F. Kennedy, 22 Kasım 1963'te Dallas, Teksas'ta bir suikast girişiminde vuruldu. Başkan Ronald Reagan 1981'de Washington'da vurulduğunda, bir koruması onu korumak için üzerine atladı.

RND/dpa/AP/seb