Hubert Aiwanger baskı altında: “Hiçbir zaman Yahudi karşıtı ya da aşırılıkçı olmadım”

Beykozlu

New member
Münih. Eski bir Yahudi aleyhtarı broşürle ilgili olayda Bavyera Başbakan Yardımcısı Hubert Aiwanger üzerindeki baskı azalmıyor. Federal düzeyde istifasına yönelik ilk çağrılar giderek artıyor. Federal Meclis’teki SPD parlamento grubu başkan yardımcısı Dirk Wiese: “Rheinische Post”a (Perşembe) verdiği demeçte, “Her gün parça parça gün ışığına çıkan şey, yalnızca tek bir sonucu olabilecek bir tutumdur: istifa” dedi . . Wiese, Özgür Seçmenler’in başkanının görevde daha uzun süre kalması durumunda bunun Markus Söder için de “giderek daha büyük bir sorun” haline geleceğini söyledi.

Reklamdan sonra devamını okuyun

Aiwanger’in, Başbakan Markus Söder’in talep ettiği 25 soruya yazılı cevapları zamanında ne zaman göndereceği henüz belli değil. Son zamanlarda Özgür Seçmen patronu, okul günleriyle ilgili başka iddiaların ortaya atılmasının ardından kendisini kamuoyu önünde savundu.

Çarşamba akşamı geç saatlerde Aiwanger’in çevrimiçi ağ X’teki (eski adıyla Twitter) hesabında şu mesaj yayınlandı: “Giderek daha saçma hale geliyor. Başka bir kişi okul çantamda Mein Kampf’ın olduğunu iddia ediyor. Kim böyle bir saçmalık uydurabilir ki!? ” Kural olarak, Özgür Seçmen patronu tüm gönderileri kendisi yazıyor. Başlangıçta bu sefer de durumun böyle olup olmadığına dair bir onay yoktu. “Süddeutsche Zeitung” daha önce Aiwanger’in ismi açıklanmayan eski bir sınıf arkadaşının sık sık Adolf Hitler’in kolyesini taşıdığını aktarmıştı. Okul çantasında “Mein Kampf” kitabını kendi elinde tuttuğu için bunu doğrulayabilir.

Aiwanger Çarşamba akşamı Münih’teki Alman Basın Ajansı’na “Hiçbir zaman Yahudi karşıtı ya da aşırılıkçı olmadım” dedi. 52 yaşındaki oyuncu, “Genç olarak bana karşı herhangi bir iddia hatırlamıyorum ancak bunlar şu ya da bu şekilde yorumlanabilecek şeylerden kaynaklanıyor olabilir” diye ekledi.

Sınıf arkadaşları Hitler selamını anlatıyor

Bundan önce Bavyera Ekonomi Bakanı, Donauwörth’teki Welt TV kanalına diğer gazetecilerin de katıldığı bir randevu sırasında şunları söylemişti: “Gençlikte bunlardan birinin veya diğerinin bir şekilde yorumlanabileceği kesindir. ya da başka, burada 15 yaşında sayılan bir şeyle suçlanıyorum.” Ancak şunları vurguladı: “Ama her halükarda, yetişkinliğimden beri, son birkaç on yıldır şunu söylüyorum: Yahudi karşıtlığı değil, aşırılıkçı değil, hayırsever.” Ergenlikten itibaren konuşulanlar onu biraz şaşırtır.

Arka planda eski bir sınıf arkadaşından gelen yeni iddialar vardı. ARD dergisi “Report Münih”e konuşan 7. sınıftan 9. sınıfa kadar olan bir sınıf arkadaşına göre, 1980’lerde zaten dolu olan sınıfa girerken Aiwanger’in zaman zaman “Hitler selamı verdiği” söyleniyor. Ayrıca Aiwanger “bu Hitler argosunda bu Hitler konuşmalarını sıklıkla taklit etti”. Yahudi karşıtı şakalar bile “kesinlikle beğenildi”. Bunun arkasında hangi “güçlü tutumun” yattığı konusunda ise “Hiçbir fikrim yok” dedi.

“Bild” (Perşembe) Aiwanger’in Hitler selamı vermekle suçlandığını söyledi: “Böyle bir şey yapmam gerektiğini uzaktan bile hatırlamıyorum.” geriye doğru biter. #Aiwanger”.

Cumartesi günü Aiwanger, okuldayken “Süddeutsche Zeitung”un bildirdiği Yahudi karşıtı bir broşür yazdığını yazılı olarak reddetmişti. Ancak aynı zamanda okul çantasında “bir veya birkaç kopya” bulunduğunu da itiraf etti. Kısa bir süre sonra Aiwanger’in ağabeyi broşürü yazdığını itiraf etti.

8 Ekim’de Bavyera’da yeni bir eyalet parlamentosu seçilecek. Son anketlere göre CSU ve Özgür Seçmenler bundan sonra da iktidara devam edebilir. Söder Salı günü koalisyonu sürdürmek istediğini söyledi. Ancak koalisyonlar “tek bir kişiye bağlı değildi”. Bavyera’daki özgür seçmenler Aiwanger’in arkasında toplandı ve “karalama kampanyasından” şikayetçi oldu.

“Tüm soruların şüpheye yer bırakmayacak şekilde açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Hiçbir şüphe kalmamalı” dedi Söder Çarşamba günü. Aiwanger artık kendisini makul, adil ve kapsamlı bir şekilde ifade etme fırsatına sahip. “Ayrıca zamanında ve son derece şeffaf bir yanıt almalıyız, böylece bunun nasıl yapılacağı konusunda güvenilir bir tartışmaya sahip olabiliriz. Biz bunu değerlendiriyoruz.”

RND/dpa