“İlk 24 saat çok önemli”

Beykozlu

New member
Christof Johnen, Alman Kızıl Haç’ında (DRK) uluslararası işbirliğine başkanlık ediyor. Editorial Network Almanya (RND) ile yaptığı röportajda, Fas’taki depremden sonra zor durumdaki yardımlardan ve Almanya’nın yardım tedbirlerine yönelik hazırlıklarından bahsediyor.

Reklamdan sonra devamını okuyun

Fas’taki depremde 1000’den fazla kişi hayatını kaybetti. Sık sık ilk birkaç saatin çok önemli olduğu söylenir; bu durum bu durumda da doğru mu?

Evet, Fas’ta gömülen ve mahsur kalanların hayatta kalması ilk birkaç saatte yapılacak yardıma bağlı. 24 saat sonra mağdurları canlı olarak kurtarma ve onlara bakma şansı önemli ölçüde azalır. Komşular, itfaiyeciler ve Fas Kızılayı’ndan kurtarma görevlileri gibi yerel yardımcıların bu kadar önemli bir rol oynamasının nedeni budur. Yalnızca onlar 24 saat içinde sahada hayat kurtarabilirler. Yardımcılar zamana karşı çalışıyor ve artık ulaşılması en zor dağ köylerine bile ulaşma zorluğuyla karşı karşıyalar.

Atlas Dağları’ndaki dağ köylerine ulaşmak depremden sonra muhtemelen eskisinden daha da zor olacak.

Aynen öyle, daha önce orada iyi gelişmiş yollar yoktu, şimdi erişim daha da zor. Yollar ve köprüler geçilmez, kayalar yolları kapatıyor. Büyük şehirlerden veya yurt dışından gelen yardımcıların oraya ulaşması uzun zaman alacaktır. Enkaz altındaki insanlar komşularının ve yerel kuruluşların yardımına güveniyor. Ayrıca bölge oldukça kırsal ve geniştir.

Bu aynı zamanda yaralıların tıbbi bakımını da zorlaştıracak mı?

Fas Kızılayı birçok yerde ilk yardım sağlayabilir ve travmatik yaralanmaları tedavi edebilir. Ancak hastanelere ulaşım zordur. Bazı kırsal bölgelerde hastane yoğunluğu o kadar düşük ki insanlar uzaktaki hastanelere götürülemiyor. Yolların geçilmesi zor ve ambulans eksikliği var. Bu, tekrar tekrar yaşadığımız depremlerde tipik bir durumdur.

Bazı kırsal bölgelerde hastane yoğunluğu o kadar düşük ki insanlar uzaktaki hastanelere götürülemiyor.
Christof Johnen,

DRK’da uluslararası işbirliği başkanı

Christof Johnen, Alman Kızıl Haç'ın uluslararası işbirliğine başkanlık ediyor.

Christof Johnen, Alman Kızıl Haç’ın uluslararası işbirliğine başkanlık ediyor.

© Kaynak: Gero Breloer/DRK

Alman Kızıl Haçı on yıldır bu bölgede bulunuyor. Ne kadar çabuk yardımcı olabilirsiniz?

Fas’ta bir DRK çalışanımız var ve bu nedenle durum hakkında yeterince bilgi sahibiyiz. İçme suyu, hazır gıda ve battaniye temininde büyük sıkıntıların olduğunu biliyoruz. Bizim Fas’ta daha küçük depolarımız var ve örneğin battaniye sağlayabiliyoruz. Gerektiğinde mümkün olan en kısa sürede Fas’a göndermek üzere ek yardım malzemelerini şimdi seferber ediyoruz.

İçme suyu, hazır gıda ve battaniye temininde büyük sıkıntıların olduğunu biliyoruz.
Christof Johnen,

DRK’da uluslararası işbirliği başkanı

Yerel halk bu zor durumla nasıl başa çıkıyor?

Mesela Fas’ta Türkiye’den farklı olarak her an ciddi bir deprem olabileceğine dair farkındalık daha az. İnsanlar depreme zihinsel olarak hazır değildi. Birçokları için bu bir şoktur. İlk başta felç oldular. Bir de zamanı var: Deprem insanları uyurken şaşırttı. Bu nedenle psikolojik travma artık çok büyük.

1000’den fazla kişi de yaralandı. Hastaneler muhtemelen böyle bir duruma hazırlıklı değil.

Bu doğru. Dünyada hiçbir sağlık sistemi bu kadar ekstrem bir olaya hazırlıklı değil. Aniden tedavi ihtiyacında inanılmaz bir artış görüyoruz: Hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gereken çok sayıda insan travmatik yaralanmalarla geliyor. Faslı meslektaşlarımız, personeli güçlendirmek için şimdiden 100’den fazla gönüllüyü acil servislere gönderdi. Bir sonraki adım, gerekirse ek materyaller göndermektir. 10.000 kişinin temel bakımına yetecek standart kitlerimiz var. Ancak özel travma kitleri de var.

Yardım için başka hangi seçenekleriniz var?

Su, sanitasyon ve hijyen konusunda acil yardım ünitelerimiz var. Bu, günde 20.000 kişiye içme suyu sağlayabilir. Sağlık sektörü için de benzer bir sistem mevcuttur. Bu modüler sistemler, 150 yataklı ve ameliyathaneli büyük bir hastaneye kadar ölçeklendirilebilir. Ancak yardım malzemelerimizi ve acil yardım birimlerimizi ancak Kızılay’ın da ihtiyaç bildirmesi durumunda gönderiyoruz.

Peki yardım malzemeleri sahaya ne kadar çabuk ulaşacak?

Lojistik merkezimizde her şeyi hazırladık ve aynı zamanda 450 kişilik uzman havuzumuzu da devreye aldık. Doktorlardan teknoloji ve lojistik uzmanlarına kadar. Berlin’de bir uçağa binip onu yüklememiz yaklaşık on iki ila 18 saat sürüyor ve beş saat sonra da Fas’tayız. İnsanları ve malzemeleri ihtiyaç duyulan yere ulaştırma zorluğunun başladığı yer burasıdır.

Almanya’da nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Şu anda yardım etmenin en iyi yolu insani yardım kuruluşlarına maddi destek sağlamaktır. Yardımın gerçekten ulaştığından emin olmak için, acilen ihtiyaç duyulan lojistik ve yardım yapılarına gereksiz yük getirmemek, hatta engellememek önemlidir. İyi niyetli ancak koordinasyonsuz yardım teslimatları depoları dolduruyor ve taşıma ve sınıflandırma kapasitesini kısıtlıyor. Ne yazık ki yardımcı olmuyorlar; sahadaki insani çalışmaları engelliyorlar. Lojistik merkezimizde 2.500 kişilik yardım malzemeleri stoklarımızda mevcut ancak bazen, özellikle konu gıda olduğunda bunları yerel olarak satın almak daha mantıklı olabiliyor. Sahadaki arkadaşlarımız bunu zaten kontrol ediyorlar.