“Kadın yoksulluğa karşı gizli bir silahtır”

Beykozlu

New member
Münih. Bay Exo-Kreischer, Münih Güvenlik Konferansı'nda etrafınız askeri ve savunma politikacıları tarafından kuşatılmış durumda. Rusya sadece Ukrayna'yı değil, Avrupa'yı ve sonuçta tüm dünyanın güvenliğini de tehdit ediyor. Kalkınma yardımının arka planda kalması gerekmez mi?

Reklamdan sonra devamını okuyun

Mevcut tehdit durumu gerçektir ve küçümsenmemelidir. Ancak güvenlik tartışmalarını yalnızca askeri meselelere indirgeme hatasına asla düşmemeliyiz. İnsanlar her zaman güvenlik hususlarının merkezinde olmalıdır. Ve sadece silahlı çatışmalarla değil, aynı zamanda yoksulluk, açlık, hastalıklar ve iklim krizinin sonuçlarıyla da tehdit altında. Dolayısıyla sürdürülebilir güvenlikten bahsederken tüm bunları düşünmemiz gerekiyor.

Münih'te öncelikleriniz duyuluyor mu?

Paramızı nasıl harcadığımızı tartıştığımızda cevap şu olmalı: Her ikisine de ihtiyacımız var; savunma yatırımlarına ve kalkınma iş birliğine. Güvenlik konferansında bunu çok iyi anlayan birçok askeri temsilciyle konuştum. Yoksulluğun ve açlığın yaygın olduğu yerlerde çatışma ve istikrarsızlık ortaya çıkar. Orduya göre, yalnızca o zaman müdahale ederseniz (genellikle askeri müdahalede bulunursanız) bu çok daha pahalı ve verimsiz olur.

Bu federal bütçe açısından ne anlama geliyor?

Ekonomik çıktının yüzde 2'sinin silahlanmaya yatırılmasını isteyen herkesin aynı zamanda yoksulluk ve önlenebilir hastalıklarla mücadele için de yüzde 0,7 talep etmesi gerekiyor. Kağıt üzerinde trafik ışığı koalisyonunun beyan edilen hedefi buydu. Ne yazık ki artık yüzde 0,7 hedefinden vazgeçildi. Bana sorarsan akıllıca bir karar değil. Burada yanlış tasarruf yapıyoruz ve bu bize daha sonra pahalıya mal olacak. Kalkınma politikası güvenlik politikasıdır ve bizim çıkarımızadır.

Örneğin, Peru'daki bir bisiklet yolu için Alman kalkınma fonları konusunda büyük bir heyecan vardı. Bu boşa giden para değil mi?

Temel olarak: Kalkınma politikasının sözde saçma projeler için yeniden kullanılması çok yazık – durum tam tersi. Bu “boşa giden para” değil. İnsanların paranın nereye gittiğini bu kadar yakından incelediği başka bir siyasi alan neredeyse yok. Raporlarda çok az yer alan bir şey de var: kalkınma işbirliğinin kanıtlanmış başarıları var.

Birkaç örnek verin.

Çocuk felci veya çocuk felci neredeyse tamamen ortadan kaldırıldı. Geçmişte HIV hastalığı, hayat kurtaran ilaçlar onaylandıktan sonra bile yoksul ülkelerdeki insanlar için ölüm cezasıydı; çünkü ilaçlar çok pahalıydı. Bugün Afrika, Latin Amerika ve Asya'daki insanlar tedavi seçeneklerine erişebiliyor. Dünya çapında yeni HIV enfeksiyonlarının sayısı ve ölüm sayısı ciddi oranda düştü.

Küresel sıtma ölümleri de önemli ölçüde azaldı. Beş yaşından önce ölen çocukların sayısı 1990'dan bu yana yarıdan fazla azaldı. Kalkınma yatırımları sayesinde pek çok çocuk okula gidiyor. Hatta aileleriyle birlikte savaş ve silahlı çatışmalardan kaçan çocuklara yönelik eğitim fırsatları bile mevcut. Bunlar büyük ölçüde kalkınma işbirliği sayesinde mümkün kılınan örneklerden sadece birkaçı.

Münih'te Şansölye Olaf Scholz, Avrupalılardan Ukrayna'ya daha fazla yardım alınması çağrısını yineledi.

Şansölye Olaf Scholz, “Biz Avrupalılar, şimdi ve gelecekte kendi güvenliğimize çok daha fazla dikkat etmeliyiz” dedi.

© Kaynak: Reuters

Peki Peru'daki bisiklet yolları?

Bana göre bu, kalkınma işbirliğinin anlamını temelden sorgulamayı amaçlayan düzmece bir tartışmadır. Peru'da çokça alıntılanan bisiklet yolları aslında kalkınma işbirliğinin sadece kuyu veya okul inşa etmekle sınırlı olmadığını, küresel zorluklarla birlikte mücadele etmek olduğunu gösteren iyi bir örnek. Unutmamalıyız: 2015 Paris İklim Anlaşması'nda Almanya gibi zengin ülkeler, yoksul ülkelerin iklim yatırımları yapmasına yardım etme taahhüdünde bulundular. Sürdürülebilir, iklim dostu dönüşümlere yapılan yatırımların bir parçası olarak bisiklet yollarının genişletilmesi ve böylece özellikle şehirlerde arabalara daha çekici alternatifler sunulması kesinlikle bunun bir parçası.

Başka projeler de var: Ruanda'daki erkekler kadınlara eşit davranmayı öğrenmeli. Bu neden aynı zamanda kalkınma yardımıdır?

Karşı soru: Neden olmasın? Ruanda'nın trajik bir tarihi var. Hayatta kalanların çoğu için 1994 soykırımı bugün hala yanlarında taşıdıkları bir travmadır. Ataerkil toplumlar daha şiddetli olma eğilimindedir. Eşitlik, bu tür felaketlerin bir daha yaşanmaması için bu yapıların yıkılmasına yardımcı olabilir. Yoksulluk, açlık, sağlık, cinsel şiddet, ekonomik katılım, adalet; kadınların erkeklerden çok daha fazla etkilendiği sayısız alan var.

Biz bunun tersini biliyoruz: Kadınlar, eğer izin verirseniz, yoksulluğa karşı gizli bir silah gibidir. Kadınlar güçlendirildiğinde toplum her zaman bundan faydalanır. Eşitliğe yatırım yapmak yalnızca bir adalet meselesi değildir, aynı zamanda ekonomik açıdan da anlamlıdır. Çalışma durumu oldukça açıktır. Bana göre vergi parası, fosil yakıtlara yönelik sübvansiyonlara yatırılmaktan çok daha iyi bir yatırımdır.