Norbert Lammert seçim yasası kararını neden “bir başarı değil” olarak görüyor?

Beykozlu

New member
Berlin. Sayın Lammert, Bundestag Başkanı olarak, şişkin parlamentonun boyutunu küçültmek için seçim yasasında bir değişiklik için uzun yıllar mücadele ettiniz. Şimdi sandalye sayısı 700'ün çok üzerindeyken 630'a düşürülecek. Federal Anayasa Mahkemesi'nin kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Daha fazlasını okuyun Reklamcılık

Trafik ışığı koalisyonunun temel yetki maddesini silme niyetinin iptal edilmesine şaşırmadım. Bu açıkça anayasal aşırı güvendi. Ancak yetki sayısındaki uzun süredir gecikmiş azalmanın yanı sıra, karar benim için bir başarı değil.

Neden?

Almanya, dünyanın en karmaşık seçim sistemlerinden birine sahiptir. Muhtemelen seçim sonuçlarına göre koltukların dağıtımını hata yapmadan açıklayabilen bir avuçtan az seçilmiş temsilci vardır. Ortalama bir seçmenin Alman seçim sistemi hakkında anladığı tek şey, ilk oylarıyla seçim bölgesi temsilcisini seçmesidir. Ve seçim sisteminin tam da bu şeffaf kısmı şimdi perspektife oturtuluyor.

Sizce nasıl olmalıydı?

O zaman önerdiğim ancak fikir birliğine varılamayan alternatifin daha makul olduğunu düşünüyorum: Seçim sistemi olduğu gibi kalacak, çünkü Bundestag'da yapılacak herhangi bir önemli değişikliğin çoğunluğu sağlayamayacağı açık. Seçim bölgesi sayısı 299 olarak aynı kalacak ve telafi edici koltuklar dahil olmak üzere toplam azami koltuk sayısı 630 ile sınırlandırılacak – şu anda kararlaştırılan tam sayıyı belirttim. Bu rakam, Federal Anayasa Mahkemesi tarafından şu anda kabul edilen prosedürle elde edilecek, buna göre seçim bölgelerinde doğrudan seçilen politikacıların sayısı daha az olacak ve bu nedenle partilerin ikinci oylamalardaki ağırlığı eskisinden daha da fazla olacak.

“Şu anda bulunan çözüm, Bundestag'ın genişlemesinden önceki duruma göre gerçek bir iyileştirme değil.”
Norbert Lammert (CDU),

Bundestag'ın eski Başkanı

Sizce bu neden kötü?

Çünkü bu, bir seçim bölgesi adayının en çok oyu almış olmasına rağmen Alman Bundestag'ına girememesi, ikinci veya dördüncü sıradaki bir adayın ise partisinin eyalet listesi üzerinden parlamentoya girebilmesi pahasına elde edilir. Bunu seçmenlere anlatmaya çalışın. Bu açıdan, mevcut sonuçtan memnun değilim.

O zamanlar hangi konuda başarısız oldun?

O zamanlar, ilgili herkese bir Tibet rahibi gibi yaklaştım ve özellikle kendi parlamento grubumu, meseleyi şekillendirecek bir çoğunluk olduğu sürece, dostça ve mantıklı bir şekilde çözeceğimize ikna ettim. Ve şimdi, o zamanlar öngörülebilir olan durum ortaya çıktı: acilen çözülmesi gereken bir sorunun, manda sayısındaki patlamanın artık kimse tarafından anlaşılamaması nedeniyle sürekli ertelenmesi, çoğunluk arayışıdır. Şimdi bulunan çözümün, Bundestag'ın genişlemesinden önceki statükoya, yani gerçek bir iyileştirme olmadığına inanıyorum.

30 Temmuz 2024, Baden-Württemberg, Karlsruhe: Federal Anayasa Mahkemesi İkinci Senatosu Başkanı Doris König, trafik ışığı koalisyonunun seçim reformu hakkındaki kararı açıklıyor. Karara göre, 2023 Federal Seçim Yasası büyük ölçüde anayasaya uygundur - yalnızca yüzde beş barajı şu anda anayasaya aykırıdır, ancak belirli koşullarla uygulanmaya devam etmektedir. Fotoğraf: Uli Deck/dpa +++ dpa-Bildfunk +++

Trafik ışığı seçim yasası: kısmen anayasaya aykırı – ancak dramatik sonuçları yok

İnsan hatası mıydı yoksa bir hacker saldırısı mıydı? Federal Anayasa Mahkemesi'nin trafik ışığı koalisyonunun seçim yasası hakkındaki kararı dün gece, duyurulmadan önce bile çevrimiçiydi. Ne diyor ve arkasında ne var.

Peki bu kadar çok telafi edici zorunluluk ilk etapta nasıl ortaya çıktı?

O dönemde Federal Anayasa Mahkemesi'nin içtihatları da buna katkıda bulunmuş ve anayasada bulunmayan çıkıntılı yetkilerden tazminat talepleri türetmiştir. Ve sonra Anayasa Mahkemesi tarafından tekrar azaltılan izin verilen çıkıntılı yetkilerin sayısı, tazminat yetkilerinde devasa bir patlamaya yol açmıştır. Mahkeme, yasama organına mevcut kararda açıkça kendisine tanıdığı takdir yetkisini vermiş olsaydı, buna gerek kalmazdı. Çünkü eğer yasama organı orantılı temsili çoğunluk oylama sistemiyle birleştirirse – ki bu seçmenlere aynı partiye veya aynı adaya iki oylarını vermeme fırsatı verir – o zaman çıkıntılı yetkiler şeylerin doğasından kaynaklanır. Bu, bu seçim sisteminin mantıksal bir sonucudur.

CSU lideri Markus Söder, yeni seçim yasasının geri çekilmesini 2025 federal seçimlerinden sonra koalisyon için bir koşul haline getireceğini ve hükümette yer alması durumunda bunu uygulayacağını duyurdu. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Bavyera parti başkanı, bunun bir sonraki Alman Bundestag'ında da çoğunluk gerektireceği gerçeğini gözden kaçırmış olabilir. Benim için kararın gerçekten şaşırtıcı kısmı, Federal Anayasa Mahkemesi'nin parlamento gruplarının, bu durumda Birlik'in, oluşma olasılığını ne kadar dikkate aldığıdır. Ancak, Federal Anayasa Mahkemesi tarafından açıkça himaye edilen bu parlamento grubunun, bir sonraki Alman Bundestag'ında seçim yasasında yapılacak daha fazla değişiklik için tek başına çoğunluğa sahip olacağı fikri kesinlikle oldukça iyimser bir fikirdir.