Öğretmenin ateş mektubu okullardaki aşırı sağcılığa dikkat çekiyor

Beykozlu

New member
Burg/Spremberg/Cottbus. Okul bahçesinde Hitler selamı, okul mobilyalarında gamalı haçlar, sınıfta aşırı sağcı müzik, ünlü bir neo-Nazi’nin restoranında mezuniyet törenleri – her şey normal mi?

Reklamdan sonra devamını okuyun

Brandenburg’daki Spreewald kasabası Burg’daki ilkokul ve lisede, tüm bunlara müsamaha gösterildi. Görünüşe göre okul yönetimi ve öğretim kadrosunun bir kısmı, öğrenciler spor sahasında Hitler selamı için kollarını kaldırdığında aktif olarak diğer tarafa baktılar. Göçmen kökenli birkaç öğrenci neredeyse her gün taciz ve hakarete uğradığında. Okula giderken, doğru ruh halini oluşturanları takip etmeyen herkes için bir zorluk haline geldi. Sağcı tutumlar meşru görüşler olarak küçümsendi ve olumsuz manşet riski her şeyi felç etti.

U-18 seçimlerinde AfD ve NPD önde

İki genç öğretmen artık katılmak istemeyene kadar. Laura Nickel ve Max Teske, başlangıçta isimsiz olarak bir yangın mektubu yazdı. Mektupta, her gün “aşırı sağcılık, cinsiyetçilik ve homofobi” ile karşı karşıya kaldıkları belirtiliyor. İsimlerini söylemeden RBB ile konuşmaya devam ediyorlar. “Birkaç yabancı ve hoşgörülü öğrenciye” karşı zorbalık, dışlama ve şiddet tehditleri olacaktır. Birkaç yıl önce, AfD ve NPD’den oluşan geniş bir koalisyon, eyalet seçimleri öncesinde sözde U18 seçimini kazandı.

İkisi disiplin cezasına çarptırılmayacaklarından emin olduklarında, İngilizce ve tarih öğretmeni Laura Nickel ile coğrafya ve matematik öğretmeni Max Teske yüzlerini gösterdi. Önce Cottbus’taki okul idaresinin önünde bir gösteride, ardından “Daha fazla demokrasi için okul” ittifakının kurucu ortağı olarak.

Yangın mektubunu yazan Burg'daki öğretmenler Laura Nickel ve Max Teske, gösteride yüzlerini gösteriyor.

Yangın mektubunu yazan Burg’daki öğretmenler Laura Nickel ve Max Teske, Cottbus’taki “Basitlik yerine çeşitlilik” gösterisinde yüzlerini gösteriyor.

© Kaynak: Patrick Pleul/dpa

Doğu Almanya eyaletinde bir şeyler oluyor. Büyük şehirlerden uzakta otuz yılı aşkın bir süredir gelişebilen aşırı sağcı normallik, artık bölgedeki genç ve cesur insanlar tarafından basitçe kabul edilmiyor.

Yükseliş Günü hafta sonu, memleketi Döbeln’in varoşlarında, bir çardağa gamalı haç ve imparatorluk kartalı bayrakları asılmış, cep telefonu çekilmiş bir şekilde kutlama yapan bir grup erkeğe yaklaşan 24 yaşındaki Emily Siebert’ti. Her zaman böyle davranacağını söyledi – şimdi kendisi tehdit edilse bile.

Cottbus’ta bir parkta düzenlenen toplantıda Max Teske, “Bu onun için büyük bir cesaretti,” diyor ve Laura Nickel başını sallıyor. Kendilerini hiç cesur olarak tanımlamazlar. Sonuçlarını hesapladılar ama artık durumu kabullenmek istemediler.

İkisi Lusatia’da son bulan saf genç profesyoneller değil. Burası onun evi. Kendi okul günlerinizi, sağcı hegemonyanın zaten açıkça hissedildiği bir dönemde geçirdiniz. Max Teske, o zamanlar şimdi olduğu gibi aşırı sağcı çevrenin kalesi olan 25.000 nüfuslu Spremberg kasabasından geliyor. “Farklıydım, rengarenk bir kuştum” diyor, “uzun saçlı, yanları traşlı, yedinci sınıftan onuncu sınıfa kadar düğmeli yelek giymiştim.” Neredeyse her gün hedef haline geldi. Tehdit edildi, taciz edildi, okula giderken yakalandı. “Desteğim ebeveynlerim ve kardeşlerimdi, başka kimse yoktu.”

Farklıydım, rengarenk bir kuştum.
Max Teske,

Burg’daki öğretmen

Teske bir eğitimci oldu ve kariyer değiştirici olarak öğretmenlik mesleğine geldi. “Burg’daki okula geldiğimde kendimi 15 yıl önceki Spremberg’deki gibi hissettim. Öğrenciler dışlandı, korktular.” Bunların hiçbiri personel odasında bir rol oynamadı.

U-18 seçimlerindeki AfD/NPD çoğunluğu başka bir yerde bir depremi tetikleyebilirdi. Laura Nickel, Burg’da bunun “konferanstaki bir yan not” olduğunu bildirdi. “Okul yönetiminin bu konuyu ele alması için hiçbir neden yoktu. Daha sonra aşırı sağcılığa karşı bir program uygulamakla görevlendirildi. Ancak düşüncelerini sunmak istediğinde, “Şimdi odak derste” dedi.

Laura Nickel, okulda mektuptan sonra “hayalet” olarak kabul edildiğini söylüyor. “Aşırı sağcı görüşlere sahip öğrencilerin korunduğu hissine sahibim.” Sonuçta, okul “tüm görüşleri kabul etmelidir” denir.

Bir “zehirli varlık”

Aşırı sağcı, ırkçı ve homofobik sloganlar normal bir “görüş” olarak nitelendiriliyorsa, Brandenburg’un Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Jörg Müller’in “sonsuzluk” dediği bir gelişmenin sonuna gelinmiştir. aşırı sağcılık”, “toplumun ana akımına tecavüzü”. Cottbus içinde ve çevresinde sağ, diğer yerlerden daha başarılı oldu. Bunun birçok nedeni var: demokratik aktörleri ve yapıları güçlendirmede başarısız olan uzun süredir görev yapan bir belediye başkanı. Ve Müller’in yıllardır “zehirli bir varlık” olarak adlandırdığı bir şey, aşırı sağcılık, holiganlar, fedai sahnesi ve itibarlı ve ekonomik başarıya sahip tüccarların bir kombinasyonu.

Onuncu sınıfların mezuniyet töreninin yapıldığı “German House” un sahibi Daniel G., bu oluşumun en tanınmış isimlerinden biridir. Burg’daki okulun karşısındaki dondurmacı da ona atfedilir. Geçenlerde ARD programı “Contrasts” için bir televizyon ekibi orada çekim yaparken, bir adam ayağa kalktı ve tehditkar bir şekilde gazetecilerin “bu şehirde söyledikleri ve yaptıkları hakkında çok dikkatli düşünmeleri gerektiğini” söyledi.

Burg’un bir hoşgörü ve insanlık yeri olması için var gücümle adım atacağım ve çalışacağım.
Hans-Jürgen Dreger,

Burg’un onursal belediye başkanı

Bu görüntüler yayınlanınca Burg’daki yetkililer de tepki gösterdi. Turizmin yaşadığı yer, tartışmalara büyük zarar verebilir. “We Are Burg” adlı dört dakikalık bir imaj filmi çektiler. Fahri belediye başkanı Hans-Jürgen Dreger, “Eğer bu tür olaylar tekrarlanırsa, bu tür olaylardan muzdarip herkesin derhal ofisle veya benimle iletişime geçmesini rica ediyorum. Elimden gelen her şeyi yapacağım ve Burg’un bir yer olması için çalışacağım. hoşgörü ve insanlık.”

Önerilen Haber Amaçlı İçerik

Bu noktada harici içerik bulacaksınız Youtube, makaleyi tamamlayan. Tek tıkla görüntüleyebilirsiniz.

Harici içeriği göster

Harici içeriğin bana gösterilmesine izin veriyorum. Bu, kişisel verilerin üçüncü taraf platformlara iletilmesini sağlar. Bununla ilgili daha fazla bilgi gizlilik bildirimleri.

Okulun sosyal hizmet görevlisi Sophie Schüler de videoda şöyle diyor: “Okulun olaylara açıklık getireceğini ve benim de öğrencileri eğitmek için daha çok çalışmam gerektiğini biliyorum.”

Laura Nickel ve Max Teske onu suçlamıyor: “İnanılmaz derecede iyi bir iş çıkarıyor. Ama o sadece 500’den fazla öğrencinin sosyal hizmet görevlisi.” En az iki işe ihtiyaç vardır.

Kapsam sadece yavaş yavaş netleşiyor

Yangın mektubundan dört hafta sonra, tartışmadan tekrar hızlı bir şekilde çıkılabilecek gibi görünmüyor. Tam tersine, olayların tam boyutu ancak yavaş yavaş netleşiyor. Önümüzdeki hafta bölgeden en az 50 aktör Cottbus’ta bir networking toplantısı için bir araya gelecek.

Max Teske’nin memleketi Spremberg’den Papaz Lukas Pellio da orada olacak. Otuzlu yaşlarının ortasındaki adam, üç yıl önce iki meslektaşıyla birlikte papazlığa başladı ve kiliseyi açıkça demokrasi için savaşanların yanında konumlandırıyor. Pek çok yerde okullardaki koşulların Burg’dakiyle aynı olduğunu söylüyor.

Durum her yerde benzer.
Luke Pellio,

Spremberg’den Papaz

“Yangın mektubu yayınlandığında ve hangi okul olduğu henüz belli olmadığında, Unteilbar-Südbrandenburg ağımızdan birçok kişi bana şöyle dedi: Bu Spremberg olmalı. Ve diğerleri: Hayır, bu Guben. Veya Peitz. Veya Cottbus. Durum her yerde aynı.” Örneğin Spremberger Gymnasium’da AfD, 2019 genç seçimlerinde en güçlü güç haline geldi. Aynı durum eyalet ve yerel seçimlerde yetişkinler için de geçerli. AfD’nin sahada aşırı sağcılarla temasa geçme korkusu yok. “Belediye başkanı adayınız” 2021’de aşırı sağcı çevreden geldiği açıkça belli olan esnaf tarafından desteklendi. Bunu da herkes biliyor. Bu burada oldukça normal” diyor Pellio.

“Aşırı sağcı düşüncenin kademeli olarak normalleşmesi”

U-18 seçimlerinden sonra, Spremberger Gymnasium’da bir öğrenci çalışma grubu “Çeşitlilik ve Hoşgörü” kuruldu. Destek ararken Peder Pellio’ya döndüler. “Aslında okul yönetiminin öğrencilerini koruması gerekiyor. Ancak aşırı sağcılar burada birçok düzeyde havayı belirliyor” diyor. “Okul, toplumun bir yansımasıdır. Ve güney Brandenburg’da bu şu anlama geliyor: 1990’lardan beri bir süreklilik var, aşırı sağcı düşüncede aşamalı bir normalleşme var. Anne-babadan geçmiyorsa spor kulübünde veya arkadaşlar arasında.”

“Doksanlardan Daha Kötü”

Papaz, bir kilise olarak pozisyon alarak aynı zamanda pastoral bir işlevi de yerine getirdiklerini söylüyor: “Aşırı sağcı normalliğe karşı çıkanlar için güvenli bir yer sunuyoruz. Acilen bunun gibi daha fazla özgürlüğe ihtiyacımız var. Zaten sağa karşı savaşan insanlar bana “90’larda olduğundan daha kötü. Şimdi Naziler her yerde” diyor.

Yeni ittifakın geri çekilmeyeceğini umuyor. Militan din adamı, “Artık bu tür durumların kaçmasına izin vermiyoruz” diyor. “Gelecekte onları skandallamaya devam edeceğiz. Piyon fedalarıyla kandırılmayacağız. Eğitim sefaleti nihayet ele alınmalı – önemli ölçüde daha fazla öğretmene ve okul sosyal hizmet uzmanına ihtiyacımız var.”

Okul yöneticileri artık olayları bildiriyor

Potsdam’daki Eğitim Bakanlığı da tepki gösteriyor ve şimdi sizi Haziran sonunda Cottbus’ta “Okullarda Aşırıcılık” konulu bir konferansa davet ediyor. Yeni Eğitim Bakanı Steffen Freiberg (SPD) tüm okulları aşırılık yanlısı olayları bildirmeye çağırdı. Sonuç olarak, rakamlar keskin bir şekilde arttı: Bu yılın 1 ve 12 Mayıs tarihleri arasında Brandenburg’daki okul yönetimi, okul yetkililerine sekizi Cottbus okul idaresi bölgesinde olmak üzere 19 olay bildirdi. Şubat ve Mart aylarında ülke çapında yalnızca on rapor vardı.

Cuma günü, Laura Nickel, Max Teske ve Cottbus profesörü ve aşırı sağcı uzmanı Heike Radvan, Başbakanlık’ta konuk olacak. Kendisi de doksanların “beyzbol sopası yıllarının” çocuğu olan Doğu Komiseri Carsten Schneider (SPD) onları davet etti.

RND’ye röportajdan önce Schneider, “Artan sağcı aşırıcılığı hafife alma veya ona kayıtsız kalma eğilimine karşı koymak için hep birlikte çalışmalıyız.” “Özellikle yerel olarak kararlı olan insanlar güçlendirilmelidir. Demokrasimizi savunmak için bu önemli ve zorlu çalışma için federal hükümetin desteğine sahipler.”

Radvan ayrılmadan önce toplantıya şunları söylüyor: “Soruna yapısal bir çözüm için destek bekliyorum. Doğu’nun bazı bölgelerinde, aşırı sağın hakimiyet kurma girişimleriyle, ama aynı zamanda zayıflamış bir demokratik sivil toplumla ilgili, tarihsel olarak büyümüş özel bir sorunumuz var. Ancak sorunu ancak tüm toplum kendini sorumlu hissederse azaltabiliriz.”

Ne olursa olsun Nickel ve Teske pes etmeyecek. Teske, “İşimi seviyorum” diyor. “Mektuptan önce gitmektense okula şimdi gitmeyi tercih ederim.” Çünkü şimdi, nihayet, bir şeyler hareket ediyor.