Özümsemek Ne Demek Eğitim Bilimleri ?

Koray

New member
Özümsemek Nedir? Eğitim Bilimlerinde Özümsemenin Rolü

Eğitim bilimlerinde, özümseme, öğrenilen bilgilerin ve becerilerin zihinsel süreçlerde yerleşmesi, içselleştirilmesi ve kalıcı hâle getirilmesi olarak tanımlanabilir. Bu süreç, sadece yüzeysel öğrenme ile değil, öğrencinin yeni bilgiyi anlaması, önceki bilgilerle ilişkilendirmesi ve bu bilgiyi kendi düşünsel yapısına entegre etmesiyle gerçekleşir. Özümseme, bilgilerin uzun süreli hafızada saklanmasına, anlamlı bir şekilde kullanılmasına ve yeni durumlara uygulanabilmesine olanak tanır.

Eğitim Bilimlerinde Özümseme ve Öğrenme Süreci

Özümseme, öğrenmenin sadece bilgiyi ezberlemekten öte bir şey olduğunu vurgular. Eğitimde bu kavram, öğrencilerin öğrendikleri bilgileri anlamlı bir şekilde kavrayıp, bunları kendi yaşamlarında veya farklı alanlarda kullanabilecek düzeye gelmelerini ifade eder. Özümseme süreci, aktif öğrenme, eleştirel düşünme, çözüm odaklı yaklaşım ve önceki bilgilerle bağ kurma gibi unsurları içerir.

Bu bağlamda, öğrencinin öğrenmeye karşı aktif bir tutum sergilemesi, öğretmenin de öğrencinin farklı öğrenme stillerini dikkate alarak uygun pedagojik yöntemler kullanması önemlidir. Öğrencilerin öğrenme sürecinde aktif olmaları, bilgilerin kalıcı hâle gelmesinde etkili olacaktır.

Özümseme ve Bilişsel Süreçler

Eğitim bilimlerinde özümseme, bilişsel psikoloji ile de doğrudan ilişkilidir. Bilişsel psikologlar, öğrenme süreçlerini inceleyerek, bilginin nasıl işlenip depolandığını araştırırlar. Özümseme, bilgilerin çalışılmış bir şekilde zihinsel şemalara yerleştirilmesiyle gerçekleşir. Bu süreçte, öğrenci yeni bilgiyi daha önce öğrendiği bilgilerle ilişkilendirir, böylece anlamlı bir yapı oluşturur. Bu yapının temel bileşenleri arasında, dikkat, bellek, algılama, düşünme ve problem çözme becerileri yer alır.

Özümseme, öğrencinin bilgiyi sadece hatırlamasını değil, aynı zamanda bu bilgiyi analiz etmesini, sentezlemesini ve uygulamasını sağlar. Bu da öğrencilerin daha yüksek düzeyde düşünme becerilerine sahip olmalarını, bilgiyi farklı bağlamlarda kullanmalarını sağlar.

Özümseme Sürecinde Öğrencinin Rolü

Özümseme süreci, sadece öğretmenin uyguladığı yöntemlerle değil, öğrencinin kendi çabaları ve tutumlarıyla şekillenir. Öğrencilerin özümseme sürecine katılımları, onların öğrenmeye karşı olan ilgileri ve motivasyonlarıyla doğru orantılıdır. Eğer bir öğrenci, yeni bilgileri anlamak ve derinlemesine öğrenmek için çaba gösteriyorsa, bu bilgilerin özümsemesi çok daha hızlı ve etkili olur.

Bu bağlamda, öğrencilerin öğrenmeye karşı aktif ve istekli olmaları, öğretmenlerin ise öğrencilere rehberlik yaparak öğrenme süreçlerini yönlendirmeleri gerekir. Özümseme, genellikle daha fazla etkileşim, geri bildirim ve uygulamalı öğrenme fırsatları ile güçlendirilir.

Eğitimde Özümsemenin Önemli Unsurları

Eğitimde özümseme süreci, birkaç ana unsurdan beslenir:

1. **Aktif Katılım**: Öğrencinin öğrenmeye aktif katılımı, bilgilerin daha iyi özümsemesine yardımcı olur. Bu katılım, tartışmalar, grup çalışmaları, soru-cevap etkinlikleri gibi yöntemlerle sağlanabilir.

2. **Anlamlı İlişkilendirme**: Öğrenciler, öğrendikleri bilgiyi önceki bilgilerle ilişkilendirerek anlamlı bir öğrenme deneyimi yaşarlar. Bu ilişkilendirme, öğrenilenlerin kalıcı hâle gelmesini sağlar.

3. **Tekrar ve Pekiştirme**: Öğrencilerin öğrendikleri bilgileri zaman zaman gözden geçirmeleri ve pekiştirmeleri gerekir. Tekrar, bilgilerin uzun süreli hafızaya yerleşmesine yardımcı olur.

4. **Eleştirel Düşünme**: Öğrencilerin bilgiyi sorgulamalarına, analiz etmelerine ve alternatif çözüm yolları üretmelerine olanak tanınmalıdır. Eleştirel düşünme, bilgilerin derinlemesine anlaşılmasını sağlar.

Özümseme ile İlgili Sorular ve Cevapları

1. **Özümseme ile öğrenme arasındaki fark nedir?**

- Öğrenme, bilgiyi kazanma sürecidir, ancak özümseme, bu bilginin anlamlı bir şekilde içselleştirilmesi ve kullanılabilir hâle gelmesidir. Öğrenci, öğrenilen bilgiyi sadece hatırlamakla kalmaz, aynı zamanda bu bilgiyi doğru bir şekilde uygulama becerisi kazanır.

2. **Özümseme hangi öğretim yöntemleriyle daha etkili olur?**

- Özümseme, öğrenci merkezli öğretim yöntemleriyle daha etkili olur. Problem çözme, projeler, grup çalışmaları, keşif yoluyla öğrenme ve aktif öğrenme gibi yöntemler, öğrencilerin bilgileri daha etkili özümsemelerine yardımcı olabilir.

3. **Özümseme, tüm öğrencilerde aynı şekilde gerçekleşir mi?**

- Hayır, her öğrencinin öğrenme tarzı farklıdır. Bazı öğrenciler görsel araçlarla daha iyi öğrenirken, bazıları duygusal deneyimlerle ya da somut örneklerle daha iyi öğrenebilir. Bu nedenle, öğretmenlerin öğrencilerin bireysel öğrenme tarzlarına göre stratejiler geliştirmesi önemlidir.

4. **Özümseme sürecinde öğretmenlerin rolü nedir?**

- Öğretmenler, öğrencilere rehberlik ederek, onları düşünmeye teşvik etmeli ve anlamlı öğrenme fırsatları yaratmalıdır. Ayrıca, öğrencilere geri bildirim vererek öğrenme süreçlerini yönlendirmeleri de önemlidir. Öğretmen, öğrencinin zihinsel sürecine müdahale etmek yerine, öğrenciyi doğru yönlendirmelidir.

Sonuç

Eğitim bilimlerinde özümseme, öğrencilerin sadece bilgiyi öğrenmelerini değil, bu bilgiyi içselleştirerek anlamlı bir şekilde kullanmalarını sağlayan kritik bir süreçtir. Özümseme, öğrencinin öğrenme sürecine aktif katılımı, bilgiyi önceki bilgilerle ilişkilendirmesi, tekrar yapması ve eleştirel düşünme gibi unsurları içerir. Eğitimde özümseme sürecinin başarılı olabilmesi için öğretmenlerin öğrenci merkezli yaklaşımlar kullanarak, farklı öğrenme stillerine uygun stratejiler geliştirmeleri büyük önem taşır.