Okulda hava soğuk mu? Kırılgan sistemler, yetersiz bakım ve az manevra özgürlüğü

Felaket

Member
Bu durum özellikle İtalya'nın genel olarak daha soğuk olan bölgelerinde meydana geliyor; bu kez tatilden sonra zil çaldığı anda sıcaklıklar sertleşti. Ancak iklimin genellikle ılıman olduğu ve bugün olduğu bölgelerde bile, yıllar önce inşa edilen ve çok farklı durumlarla başa çıkmak üzere tasarlanan binaların termal stabilitesini zayıflatan aşırı meteorolojik olaylar meydana geliyor.

Skuola.net tarafından yakın zamanda yapılan bir ankete göre, genel olarak iki öğrenciden birinden fazlası, derslerin huzur içinde yürütülmesi için uygun olmayan bir okul ortamının bulunduğu okul ortamından şikayetçi. Öyle ki pek çok kişi evden ekosesini getirmeyi başaramadığında montunu omuzlarında bırakıyor. Ve bu, röportaj yapılan okulun aynı referans portalıdır Lazio Ulusal Yöneticiler Birliği Başkanı Cristina CostarelliEnstitülerin ısınma konusunda ne gibi sorunlarla karşılaştıklarını anlattı. Modası geçmiş okul yapılarından, bakım zorluklarından ve ekonomik tasarruf ihtiyacından bahsedenlerle sıklıkla bağlantılı olan bir konu.

İhmal edilmiş okul binalarının yaygınlığı veya eski sistemlerin “dikkatli bir şekilde ele alınması” ihtiyacı gibi soğuğa neden olan asırlık sorunları neden çözemiyoruz? Sadece ekonomik nedenler mi var yoksa organizasyonel bir sorun mu?

“Aslında bu yapısal bir sorun. Kuruluşun yapabileceği çok az şey var. Eski sistemlerde, sadece radyant elemanlarda değil, aynı zamanda kazanlarda da bakım çalışmaları yapılması gerekecektir. Çünkü sıklıkla ortaya çıkan bir sorun, arıza yapan kazanlar bloke oluyor.Hem ısıyı üreten kazanlar üzerinde hem de ısıyı yayması gereken elemanlar üzerinde çalışmak gerekiyor.Fakat armatürler üzerinde de çalışma yapılması gerektiğini söyleyebilirim çünkü ısının dağılımı sorunlardan bir diğeri. Söylemek gerekir ki, geçen yıl okullara SiyasetR aracılığıyla fonlar geliyor, ancak her halükarda fonlar okul binalarının inşaat sorunlarını çözmek için büyük ölçüde yetersiz.”.

Pek çok öğrenci ayrıca okulun, başta Kovid olmak üzere virüslerin dolaşımını önlemek için pencereleri açık tutmaya devam ettiğini söylüyor: Konuyla ilgili hâlâ resmi göstergeler var mı yoksa bu, okul müdürlerinin bireysel inisiyatifi mi?

“Resmi bir belirti yok. Üstelik son haftalarda birçok öğrencinin evde kalmasına neden olan sorunun Kovid değil, mevsimsel grip olduğunu kamuoyuna açıklanan tıbbi verilerden de çok iyi biliyoruz. Özellikle agresif bir tavır sergiliyor.Okul müdürlerinin bu yönde bir genelge yayınladığını bile düşünmüyorum.Ayrıca Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan herhangi bir şey gelmediği için.tavsiye,öneri söz konusu olmadığı sürece sağduyu söyle”.

Peki neden açık pencere bu kadar yaygın bir gelenek olmaya devam ediyor?

“Diyelim ki, virüslerin dolaşımının ötesinde, sınıfların çok kalabalık olması nedeniyle hava değişimi sıklıkla gerekli oluyor. Mesela Roma'da bu, özellikle merkezdekiler olmak üzere birçok liseyi etkileyen bir sorun. pencere sadece beyne oksijen sağlamaya yarar. Bunda aşırıya kaçamayacağınız açıktır, çünkü o zaman aşırı soğuma noktasına ulaşırsınız. Ama pencereleri açmak fiziksel bir zorunluluktur diyelim. Sadece mantıklı bir şekilde yapılması gerekir. tercihen saat değişimlerinde veya teneffüs sırasında. Özellikle hava çok soğukken pencereleri genel olarak açık tutmaktan kaçınmak”.

Ancak gençlerin önemli bir kısmı bize havanın soğuk olduğunu çünkü maliyetleri düşürmek için ısıtmanın yalnızca birkaç saat açık olduğunu söyledi.

“Değişme zamanlarının oldukça sınırlı olduğunu, tüm okul gününü kapsamadığını onaylıyorum. Genellikle dersler sabah 8'den akşam 2'ye kadar yapılıyorsa, öğlen saatlerinde ısınma zaten ılık geliyor. Burada ayrıca ekolojik doğa teması da var. Örneğin, Roma şehrinde bugünlerde ince tozun çok yüksek düzeyde olduğu, dolayısıyla kirli hava sorunu yaşandığı günlerin yaşandığını biliyoruz. Ama aynı zamanda kesinlikle ekonomik bir sorun da var.”.

Okul ısıtmanın nasıl ve ne kadar açılacağına nasıl karar veriyor? Enerji harcamalarını nasıl kontrol ediyorsunuz?

“Okulların maalesef bu bütçe kaleminden en ufak bir bilgisi yok çünkü enstitüler ısınma masraflarını karşılamıyor. Bu gider aslında doğrudan yerel yönetimler tarafından yönetiliyor. Dolayısıyla liseler için iller veya büyükşehirler tarafından; İlk aşama için Belediyeler tarafından kapsamlı enstitüler kuruluyor. Okulların ne kadar harcadıkları, ne kadar ısınma giderleri konusunda gerçekten bir fikirleri yok. Bu tamamen yetkili kurumların bütçesi meselesi.”.

Okuldaki soğuk sorununu ortadan kaldırmak için okul müdürü ne gibi önlemler alabilir?

“Okul müdürü ancak mutlak acil durumlarda, mücbir sebeplerden dolayı, esasen bir arıza durumunda müdahale edebilir. Mesela bana göre olay, Noel'den birkaç hafta önce oldu. Bir cumartesi, okula girişte okul kapanmıştı. tamamen soğuk buldum. Öğrenciler ve müdür yardımcıları içeri girdiklerinde bunu fark ettiler. Bu özel durumda ben de eve dönme talimatı verdim, tabii ki velilere haber verdikten sonra, çünkü kışın tamamen soğuk bir okul yaşanmaz.”.

Ders saatlerinin azaltılması veya eğitime ani ara verilmesi birer girişim olsa da bunlar müdürün yetkileri dahilinde midir?

“Hayır, eğer ısıtma 14.00 yerine 12.00'de kesilirse yönetici öğretim faaliyetlerini azaltamaz. Daha önce de belirtildiği gibi yönetici yalnızca aşırı durumlarda aktif bir rol oynayabilir. Belki birkaç gün süren bir arıza olabilir, o noktada müdür öğretim faaliyetlerinin bir veya iki gün süreyle durdurulmasını emredebilir, ancak yetkili makamların sorumluluğunda olan onarımların çok hızlı olması gerektiğini söylemeye gerek yok, öğrenciler ısınmayla ilgili nedenlerden dolayı çok fazla ders saati kaybedemezler. “.