Peter Thiel, Trump’a Bağlı Adayları Desteklemek İçin Meta’nın Yönetim Kurulundan Ayrılacak

Bakec

Member
Facebook’un ana şirketi Meta’nın en uzun süredir görev yapan yönetim kurulu üyelerinden Peter Thiel, şirketten Pazartesi günü ayrılmayı planladığını söyledi.

54 yaşındaki Bay Thiel, Kasım ayında yapılacak ara seçimleri etkilemeye odaklanmak istediğini söyledi. Bu kişi, Bay Thiel’in ara sınavları ülkenin yönünü değiştirmek için çok önemli gördüğünü ve eski başkan Donald J. Trump’ın gündemini destekleyen adayları desteklediğini söyledi.

Forbes tarafından 2,6 milyar dolar olarak tahmin edilen net değeri olan Bay Thiel, geçen yıl içinde Cumhuriyetçi Parti’nin en büyük bağışçılarından biri haline geldi. Geçen yıl iki protégés, Arizona’da Senato koltuğu için yarışan Blake Masters ve Ohio’da Senato için yarışan J.D. Vance’in kampanyalarına 10 milyon dolar verdi.

Bay Thiel, Facebook’un küçük bir başlangıç olduğu ve ilk kurumsal yatırımcılarından biri olduğu 2005’ten beri Meta’nın yönetim kurulunda yer alıyor. Ancak şirket, Bay Trump’ın platformdan men edilmesi de dahil olmak üzere siyasi tartışmalara bulaştıkça ve risk sermayedarı politik olarak daha aktif hale geldikçe, Bay Thiel’in yönetim kurulundaki pozisyonuna yönelik incelemeler istikrarlı bir şekilde arttı.

Sn. Thiel’in ayrılması, Meta’nın yönetim kurulunun en önde gelen muhafazakar sesini kaybetmesi anlamına geliyor. Yönetim kurulu, son yıllarda, üyelerinin birçoğunun ayrılması ve sıklıkla Silikon Vadisi girişimcileriyle değiştirilmesi nedeniyle önemli değişiklikler geçirdi. Dropbox’ın CEO’su Drew Houston, 2020’de Facebook’un yönetim kuruluna katıldı ve DoorDash’in kurucusu Tony Xu geçen ay katıldı.

Meta CEO’su Mark Zuckerberg yaptığı açıklamada, “Peter yönetim kurulumuzun değerli bir üyesiydi ve şirketimiz için yaptığı her şey için derinden minnettarım” dedi. “Peter, en zor sorunlarınızı getirebileceğiniz ve orijinal öneriler alabileceğiniz gerçekten orijinal bir düşünür.”

Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Bay Thiel şunları söyledi: “Zamanımızın en büyük girişimcilerinden biriyle çalışmak bir ayrıcalıktı. Mark Zuckerberg’in zekası, enerjisi ve vicdanlılığı muazzam. Yetenekleri, şirketi yeni bir çağa taşırken Meta’ya da hizmet edecek.”

Bay Thiel, Bay Zuckerberg ile ilk kez 18 yıl önce, girişimciye Facebook için 500.000 dolar sermaye sağladığında ve şirkete 4.9 milyon dolar değerinde bir değer verdiğinde tanıştı. Bu, girişim şirketi Founders Fund ile sosyal ağda %10 hisseyi kontrol eden Bay Thiel’e yönetim kurulunda bir koltuk verdi.

O zamandan beri, Bay Thiel, Bay Zuckerberg’in sırdaşı oldu. Hızlı kullanıcı büyümesinin ilk yıllarında ve 2012 halka arzı sırasında işini cep telefonlarına kaydırmanın zorlukları konusunda şirkete danışmanlık yaptı.

Ayrıca, Bay Zuckerberg’in kulağına sahip, dijital platformlarda sınırsız konuşmayı savunan muhalif olarak görülüyor. Muhafazakar görüşleri aynı zamanda Facebook’un yönetim kuruluna ideolojik çeşitlilik kazandırdı.

2019 ve 2020’de Facebook, siyasi konuşmalar ve siyasi reklamcılıkta öne sürülen iddialarla nasıl başa çıkılacağıyla uğraşırken, Bay Thiel, Bay Zuckerberg’i, diğer yöneticiler ve yönetim kurulu üyelerinin şirketin düşündüğü gibi, bu reklamları kaldırması için kamuoyu baskısına direnmeye çağırdı. konumunu değiştirmelidir. Bay Zuckerberg, Bay Thiel’in yanında yer aldı.

Bay Thiel’in siyasi etkisi ve kilit Cumhuriyetçiler ve muhafazakarlarla olan bağları, özellikle Trump yönetimi sırasında Bay Zuckerberg için Washington’a çok önemli bir giriş kapısı sundu. Ekim 2019’da Bay Zuckerberg ve Bay Thiel, Başkan Trump ile özel bir akşam yemeği yediler.

Facebook ve Bay Zuckerberg, Bay Thiel’in yönetim kurulundaki varlığına uzun süredir sıcak bakıyor. 2016’da Bay Thiel, büyük ölçüde liberal Silikon Vadisi’nde Bay Trump’ın başkanlık kampanyasını alenen destekleyen birkaç teknoloji titanından biriydi.

2020’de Bay Trump’ın kışkırtıcı Facebook gönderileri mercek altına alındığında, eleştirmenler Bay Thiel’in yönetim kurulu koltuğunu Bay Zuckerberg’in Bay Trump’ın gönderilerinin ayakta kalması konusundaki ısrarının bir nedeni olarak gösterdi.

Facebook’un 6 Ocak’ta ABD Capitol’e saldırmasının ardından geçen yıl Bay Trump’ın hesabını yasaklaması, ana akım sosyal platformların onları sansürlediğini söyleyen muhafazakarlar için önemli bir toplanma noktası haline geldi.

Bay Thiel’in girişim fonlarından birinde çalışan Bay Vance ve Bay Thiel’in aile ofisinin işletme müdürü Bay Masters, Facebook’a karşı çıktılar. Ekim ayında, iki Senato adayı The New York Post’taki bir görüş yazısında, Bay Zuckerberg’in 2020’de yerel seçim ofislerine yaptığı 400 milyon dolarlık bağışın, araştırılması gereken “seçimlere müdahale” anlamına geldiğini savundu.

Son zamanlarda, Bay Thiel, Facebook ve diğer büyük sosyal medya platformlarında içerik denetleme kararlarıyla ilgili anlaşmazlığını açıkça dile getirdi. Ekim ayında muhafazakar bir teknoloji derneği tarafından düzenlenen bir Miami etkinliğinde, “QAnon ve Pizzagate komplo teorilerini her gün bir Hakikat Bakanlığı üzerinden alacağını” söyledi.

Bay Thiel, geçtiğimiz yıl içinde Cumhuriyetçi adaylara siyasi bağışını da artırdı. Ara sınavlardan önce, üç Senato adayını ve 12 Meclis adayını destekliyor. Bu Meclis adayları arasında, 6 Ocak olayları için Bay Trump’ın görevden alınması lehinde oy kullanan Cumhuriyetçilere birincil meydan okuma yapan üç kişi var.