Robert Habeck 2025 federal seçimlerinde şansölye adayı olarak yarışıyor

Beykozlu

New member
Robert Habeck federal seçim kampanyasında Yeşiller'in başında yer alıyor. Artık resmileşti: İlgili önerge Wiesbaden'deki federal parti konferansında delegelerin oylarının yüzde 96,48'ini aldı. “Seçimi kabul ediyoruz!” diye bağırdı Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile ikili mücadele eden Habeck.

Devamını oku sonra Reklamcılık

Başvuruda Habeck, “iyi bir Şansölye olmak için gerekenlere sahip”, “Almanya halkının adayı” olarak tanımlanıyor. Öncü Yeşiller, Habeck'i şansölye adayı olarak tanımlıyor. Habeck'in kendisi de konuyla ilgili “dürüst bir adres” istediğini söylüyor. 20 delege Habeck'e karşı oy kullandı (yüzde 2,6). Oylamada yedi delege (yüzde 0,91) çekimser kaldı.

Sermaye Radarı

Hükümet bölgesinden RND bülteni. Her perşembe.

Baerbock, Habeck'e seçim kampanyasına destek garantisi verdi

Habeck daha önce bir konuşmasında partinin güvenini kazanmak ve sorumluluk almaya devam edebilmek için kampanya yürütmüştü. “Ve eğer bizi çok uzağa götürürse, o zaman bizi Başbakanlığa da götürecektir” diye ekliyor. Bir zamanlar parti başkanlığını paylaştığı Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'a açıkça teşekkür etti. Ona şöyle diyor: “Seni karşımda, yanımda ve arkamda tanımak büyük bir ayrıcalık.”

Baerbock, Habeck'i kısaca “süper pragmatik” olarak övdü. Baerbock, Ekonomi Bakanı olarak kriz zamanlarında rotayı koruduğunu ve Almanya'yı enerji tedarikçisi Rusya'ya olan bağımlılığından kurtardığını söyledi. Baerbock, Habeck'e, “Tam olarak şunu istiyorum: Şansölye olarak senin olmanı istiyorum” dedi. “Hiç kimse Robert Habeck gibi bir fırtınada işleri tersine çeviremez ve aynı zamanda arka rüzgarla yelkenleri doğru şekilde ayarlayamaz.” Seçim kampanyasına destek sözü verdi.

Ekonomi Bakanı Robert Habeck ve Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Wiesbaden'deki Yeşiller Partisi konferansında.

Ekonomi Bakanı Robert Habeck ve Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Wiesbaden'deki Yeşiller Partisi konferansında.

Ekonomi Bakanı Robert Habeck ve Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Wiesbaden'deki Yeşiller Partisi konferansında.

Kaynak: Michael Kappeler/dpa

Isınma yasası “Demokles'in kılıcı gibi” havada asılı duruyor

Yaklaşık bir saat süren başvuru konuşmasında 55 yaşındaki Habeck, eşitliğin özellikle önemli olduğu bir kişi olarak kendisinin resmini çiziyor. Çocukları küçükken o da eşi gibi altını değiştirip patates püresi yapıyordu. Bunun gibi bir şey Yeşiller partisinin konferanslarında her zaman olumlu karşılanır.

Habeck daha sonra saltanatının değerlendirmesini yapar. Popülaritesinde derin bir darbe vuran bina enerji yasasının seçim kampanyasının üzerinde “Demokles'in kılıcı gibi” asılı kaldığını kabul ediyor, ancak aynı zamanda hatalardan ders alma yeteneğini de vurguluyor.

Habeck, zirveye çıkmanın kendisi için kesin bir başarı olmadığını açıklıyor. Sonunda bu yaz parti arkadaşlarıyla yaptığı görüşmelerin ardından “şimdi geri adım atmamaya” karar verdi. Habeck, partiyi kendi fikirlerine göre yeniden şekillendirmek istediğine dair basında çıkan haberlere ilişkin olarak üyelerle yaptığı tartışmada şunları söyledi: “Bundan veba gibi nefret ediyorum. Eğer benim böyle olduğumu düşünüyorsanız lütfen seçimlerde bana oy vermeyin!”

Partinin imajına karşı mücadele

Habeck, partisinin profesörlük algısına karşı çıkıyor. Başkalarına ne düşüneceklerini söyleyen her şeyi bilen biri olmak istemediğini söylüyor. Aynı zamanda sözde büyük koalisyonun yeni bir baskısına karşı da uyarıda bulunuyor. “Statükoyla olan aşk ilişkisinin sebebi o, durağanlığın sebebi o” diyor.

Birlik ile SPD arasındaki koalisyon bir zamanlar Almanya'yı enerjide Rusya'ya bağımlı hale getirmişti ve Şubat 2022'de Ukrayna'ya yönelik saldırı savaşının başlamasından önceki yıllarda ne olacağını uzun süre görmedi veya görmek istemedi.

Yeşiller yeni ikili liderlik olarak Brantner ve Banaszak'ı seçti

Franziska Brantner ve Felix Banaszak Yeşiller Partisi'nin yeni başkanları oldu. Her ikisi de iki yıllık bir süre için seçilir.

Kaynak: Reuters

Habeck, Yeşiller'le birlikte odaklanmak istediği sorunların arasında annelerin istihdam oranının düşük olması ve sığınma başvurusu reddedilen ve çalışmak isteyen kişiler için kalma hakkının hala çok kısıtlayıcı olması olduğunu açıkladı.

Gelecekte, federal hükümete eyaletleri eğitim politikasında mali olarak desteklemek için daha fazla fırsat verilmelidir. Habeck'e göre Yeşiller'in uzun zamandır talep ettiği Temel Kanun'da yer alan borç freni reformunun 23 Şubat'ta yapılması planlanan yeni Federal Meclis seçimlerinden önce başlatılması gerekiyor.

Habeck ucuz elektrik fiyatları sözü verdi

Yeşiller konusunda odaklanmak istediği sorunlar arasında annelerin istihdam oranının düşük olması ve sığınma başvurusu reddedilen ve çalışmak isteyen kişiler için kalma hakkına ilişkin hâlâ çok kısıtlayıcı kurallar yer alıyordu. Gelecekte, federal hükümete eyaletleri eğitim politikasında mali olarak desteklemek için daha fazla fırsat verilmelidir. Habeck'e göre Yeşiller'in uzun zamandır talep ettiği Temel Kanun'da yer alan borç freni reformunun 23 Şubat'ta yapılması planlanan yeni Federal Meclis seçimlerinden önce başlatılması gerekiyor.

Düşük elektrik fiyatları vaat ediyor ve Yeşiller'in yeniden hükümete katılması halinde acil altyapı projeleri için kredi alacağını açıklıyor. Şöyle diyor: “Borca girme taraftarı değilim; sadece işin yapılmasını istiyorum.”

800'den fazla delege, bir saat süren konuşmasını, özellikle de “süper zenginlere” daha fazla vergi uygulanmasından ve vergi boşluklarının kapatılmasından bahsettiğinde, büyük alkışlarla karşıladı.

RND/dpa