Sol lider Janine Wissler, Berlin'deki bir saldırının ardından leğen kemiği kırıldı

Beykozlu

New member
Sol lider Janine Wissler daha yasama döneminin başındayken sadece parti içi çatışmalarla mücadele etmekle kalmadı, görünüşe göre fiziksel sorunlarla da boğuşuyordu. 42 yaşındaki oyuncu, “Stern” ile yaptığı röportajda Berlin'deki bir soygun sırasında kalçasını kırdığını bildirdi.

Reklamdan sonra devamını okuyun

Bir adam eve giderken çantasını arkadan kapmaya çalıştı. Görünüşe göre onu öyle şiddetli bir şekilde itmişti ki yere düştü. Daha sonra ağrısı oldu ancak “bir miktar” yürümeye devam edebildi. Sadece birkaç gün sonra leğen kemiğinin kırıldığı anlaşıldı. Wissler, “Böylece Federal Meclis'teki ilk konuşmamı beyin sarsıntısı ve kırık leğen kemiği ile farkında olmadan yaptım” diyor.

Ancak daha sonra adamı ihbar etmedi. “Onu teşhis edemedim” diyor. Ve: “Çünkü adresimi polise vermekten korkuyordum.”

Arka planda Wissler'in dört yıl önce aldığı bazı aşırı sağcı tehdit edici mektuplar var. Bunlar, 2000'den 2007'ye kadar dokuz göçmeni ve bir kadın polisi öldüren aşırı sağcı gruba atıfta bulunan “NSU 2.0” imzasını taşıyordu. Fail, o sırada polise ev adresini sordu. 2022 yılında Frankfurt Bölge Mahkemesi tarafından beş yıl on ay hapis cezasına çarptırıldı. Olası suç ortakları elendi ve bir polis memuru ile bir kadın polis memuruna yönelik soruşturma durduruldu.

Wissler, “Elbette bu sizi korkutuyor, özellikle de veriler polis bilgisayarından geliyorsa” dedi. Sol başkan, tehdit mektuplarının arkasında yalnızca tek bir failin olduğuna inanmıyor. Sonuçta en az beş polis karakolunun verileri sorgulandı ve soruşturma sırasında polis memurlarından oluşan aşırı sağcı sohbet grupları da ortaya çıkarıldı. Wissler, “Dava tamamen çözülmediği sürece verilerimin polisin elinde güvende olacağına dair hiçbir güvenim yok” diyor.

BSW: “Sol siyasetten bariz bir kopuş”

Ancak Wissler, Sol Parti'nin geleceğinden emin. Sahra-Wagenknecht kanadının ayrılmasının ardından parti yeniden ivme kazanmaya başladı ve haftada ortalama 300 yeni üye kaydediyordu. Wissler, yeni kurulan Alliance Sahra Wagenknecht'e (BSW) birçok üye kaybeden partinin genel başkanı olarak üstlendiği rol hakkında “Kopmayı engelleyemezdim” diyor. “İçerde moderatörlük yapmak ve bir arada tutulamayan şeyleri bir arada tutmaya çalışmak için çok fazla zaman harcadım.” Ama istifa etmeyi hiç düşünmedi.

Wagenknecht partisine 8.000 üyelik başvurusu geldi

Seçim anketlerinde BSW'nin ülke genelinde yüzde 3 ile 8 arasında olduğu görülüyor.

Kaynak: dpa

Wissler'e göre vergi adaleti ve yeniden dağıtım gibi konular artık Federal Meclis'teki yeni Sol grup için ön planda. Wissler, “Stern”e, “İki yeni grup başkanıyla birlikte, Sol'u yeniden güçlü kılmak için artık elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.

Pek çok eski sol siyasetçi Sahra Wagenknecht'in partisine katılmış olsa bile, solda içerik açısından büyük farklılıklar olacaktı. Wagenknecht, başvuruları reddedilen sığınmacılara yönelik sosyal yardımların azaltılması çağrısında bulunuyor. “Bu, sol siyasetten bariz bir kopuş. BSW'nin sağa karşı gösteri çağrısı yapmaması ve gösterilere katılmaması da dikkat çekicidir” diyor Wissler.

RND/len