Stark-Watzinger yeni okul dijital anlaşmasına koşullar ekledi

Beykozlu

New member
Federal Eğitim Bakanı Bettina Stark-Watzinger (FDP), federal ve eyalet hükümetleri arasında, federal eyaletlerin şiddetle talep ettiği okullara yönelik dijital anlaşmanın güncellenmesine koşullar ekledi. Stark-Watzinger, Editoryal Network Almanya'ya (RND) şunları söyledi: “Açık bir şekilde 2025'ten itibaren Dijital Pakt 2.0'a bağlıyım. Ancak federal hükümet olarak elimize yeni para almadan önce, ilk Dijital Pakt'tan gelen fonların kullanılması gerekiyor.” Ancak bakan, durumun henüz tam olarak böyle olmadığını söyledi.

Reklamdan sonra devamını okuyun

Ayrıca ilk dijital anlaşmayla yaşanan deneyimlerden ders alınması gerekiyor. “Yeni düzenlemenin bürokratik olmaması, belediyeleri içermesi ve aynı zamanda öğretmenlerin eğitimini ve ekipmanların bakımını da dikkate alması gerekiyor” dedi. Bakan, eyaletlerle bu konuda görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı'na göre, 2019 ortasında başlatılan ve 6,5 milyar avro tutarında federal fonla hayata geçirilen Dijital Pakt I'den henüz 4,2 milyar avro akmadı. Başvurular Mayıs ayına kadar yapılabilecek. Anlaşmanın amacı okulları modern bilgisayarlar, Wi-Fi ve diğer ağ ve dijital teknolojilerle donatmak.

“Gönüllüler Koalisyonu”

Kötü Pisa sonuçları göz önüne alındığında Stark-Watzinger, federal ve eyalet hükümetleri arasında yeni bir işbirliği biçimi çağrısında da bulundu. Şimdiye kadar federal hükümetin yalnızca tüm eyaletlerle birlikte eğitim politikası konusunda anlaşmalar yapmasına izin verildiğini söyledi. Bakan, “Daha hızlı olabilmemiz için federal hükümetin de bir grup eyaletle çalışabilmesini isterim” diye vurguladı. FDP'li siyasetçi, “gönüllüler koalisyonu” kurmak isteyip istemediği sorulduğunda şu yanıtı verdi: “Öyle de diyebilirsiniz. Daha iyi eğitim için daha fazla hıza ihtiyacımız var.”

Sermaye Radarı

Süper seçim yılında 360 derecelik siyaset görüşüne sahip hükümet bölgesinden RND haber bülteni. Her Salı, Perşembe ve Cumartesi.

Stark-Watzinger, “PISA sonuçları bizi rahat bırakmamalı” dedi. Sonuçta rakamların arkasında gençlerin hayatları var. “Ama aynı zamanda ülkemizin bütünüyle de ilgili, sonuçta ekonomiler arasındaki büyüme farklılıklarının dörtte üçü bilgi sermayesine, yani akıllı beyinlere dayanıyor.” Ancak bazı federal eyaletlerde, erken çocukluk eğitimi çok önemli olmasına rağmen kreşlerde hâlâ zorunlu dil sınavlarının yapılmamasını eleştirdi.

“Gecikme yok”

Stark-Watzinger, “Bir şeyler olması gerekiyor, eğitim politikasında bir dönüşüme ihtiyacımız var” dedi ve eyaletleri, sosyal açıdan zor durumdaki okullar için planlanan başlangıç fırsatları programını geciktirmemeleri konusunda uyardı. “Federal ve eyalet hükümetlerinin ay sonuna kadar nihai bir anlaşmaya varmaları konusunda anlaşmaya varıldı. Artık federal eyaletler açısından büyük bir gecikme yaşanmamalı” diye uyardı.

Bakan, “Zorlu durumlardaki yaklaşık 4.000 okul için, özellikle temel beceriler söz konusu olduğunda gerçekten fark yaratacak mükemmel bir destek programı geliştirdik” diye vurguladı.