Tepeden tırnağa siyaset işe yaramaz

Beykozlu

New member
Berlin. Bay Klingbeil, trafik ışığı koalisyonu, tartışmalarla ülkeyi haftalarca askıda tuttu. Şimdi meclis yaz tatili. Tatile ne kadar hazırsın?

Reklamdan sonra devamını okuyun

Hafta sonu siyasi görüşmeler için tekrar Romanya ve Slovakya’daydım ve oradaki Bundeswehr’i ziyaret ettim. Şimdi seçim bölgesinde ve ayrıca Mecklenburg-Batı Pomeranya ve Brandenburg’da hala birkaç atama var. Ve sonra birkaç sessiz gün için sabırsızlanıyorum.

Isıtma yasası en büyük sıkıntıydı, ancak daha yüksek kazananlar için ebeveyn parasının üst sınırı gibi bir şey de huzursuzluğa neden oluyor. Bu, ailelerin yüzde 2’sinden biraz daha azını etkiliyor. Yine zayıf bir iletişim mi vardı?

Ebeveyn parasıyla ilgili tartışmanın şimdi nasıl kullanılacağına ve Yeşiller ile FDP arasındaki kamuoyu anlaşmazlığının nasıl çözüleceğine dair bir önerim var.

Biz merak ediyoruz.

Sonunda evlilik bölünmesinden kurtuluyoruz. Bu, erkekler ve kadınlar arasındaki klasik rol dağılımını destekleyen eskimiş vergi modeline bir son verecektir. Ve devlet para biriktirecekti. Bu arada, yıllık brüt geliri 180.000 ila 190.000 Avro arasında olan çiftlerin artık bu ödeneği almaması gerektiğinden, ebeveyn parasıyla ilgili itirazların daha az olduğunu düşünüyorum.

Yerine?

Ebeveyn parası, kadın ve erkek arasındaki eşitliğin önemli bir aracı olarak ve özellikle kadınlar için aile ile iş arasındaki uyumu güçlendirmek için tanıtıldı. Toplumsal bir fayda sağlamaz, erkeği aile içinde daha fazla sorumluluk almaya motive etmek amaçlanır. Ebeveyn parası olmadan – en çok kazananlar için bile – muhtemelen yine evde kalan kadın olacaktır, çünkü genellikle erkek daha fazla para alır. Bu, eşitlik için geriye doğru atılmış bir adımdır. Evet, daha yüksek gelirin daha fazla omuzlanmasından ve daha fazla sorumluluk alınmasından yanayım. Ancak dağıtım sorunları, ebeveyn parası aracılığıyla değil, vergi politikası aracılığıyla açıklığa kavuşturulur.

Ve şimdi?

Birincisi: yeni girilen tüm evlilikler için eş ayrımını kaldırın ve vergi sistemimizi daha çok ortaklığa yönlendirin. İkincisi: Ebeveyn parasını modernize edin ve çocuk bakım sürelerinin daha eşit dağılımı için yeni teşvikler yaratın. Şu anda çoğu erkek, eğer varsa, iki aylık ebeveyn izni alıyor, çünkü bu, mali açıdan değerli olduğu minimum sınırdır. Her iki ebeveynin de altı ayı alıp geri kalanını aralarında paylaştırabilmesi daha iyi olmaz mıydı? SPD olarak böyle bir model önerdik. Şimdi ortaya çıkan bu kamusal tartışmanın gücünü kullanabileceğimizi düşünüyorum.

Daha yüksek kazananlar için ebeveyn parası üst sınırı: tartışma henüz bitmedi

Yüksek gelirliler için planlanan, tartışmalı ebeveyn yardımı üst sınırı hakkında son söz henüz söylenmemiş olabilir.

© Kaynak: dpa

Gelelim farklı türden bir güce: AfD bir anketin zirvesinde. Trafik ışığı ona takipçileri mi çekiyor?

Dürüst cevap şu ki, ısınma yasasıyla ilgili anlaşmazlıkla, vatandaşların zaten var olan belirsizliğine katkıda bulunduk. Bunu şekerle kaplayamazsın. Toplum yorgun. Ülke üç yıldır bir kriz durumunda: salgın, Avrupa’da savaş, enerji krizi, enflasyon. İnsanlar gelecekten korkuyor. Bu, aşırı sağ tarafından yayıldığı için popülizm için bir üreme alanı yaratılmasını sağlar.

Klingbeil: Toplum olarak daha çok dinlemeyi öğrenmemiz gerekiyor

Neden böyle zamanlarda demokrasi düşmanlarının işi demokratlardan daha kolay oluyor?

AfD, insanları her şeyin olduğu gibi kalabileceğine inandırıyor. AfD aynı zamanda bunu, iklim değişikliği veya vasıflı işçi kıtlığı gibi zamanımızın sorunlarına bir çözümü olmadığı için yapıyor. İçerik tamamen boş. Almanya’nın ekonomik olarak güçlü bir ülke olarak kalması ve bu zamanlarda insanlara güvenlik sağlaması için değişimi ileriye götürmemiz gerektiğine kesinlikle inanıyorum. Ama işe yaramayan şey, insanlara nasıl olmaları gerektiğini söyleyen tepeden inme siyasettir.

Pek çok kişi tarafından trafik ışığının suçlandığı şey tam olarak budur: İnsanların nasıl olması gerektiğine dair yukarıdan birçok talepte bulunur.

SPD’nin siyasi tarzı bu değil. Ancak ilke olarak, toplum olarak diğer fikirleri dinlemeyi ve kabul etmeyi öğrenmeliyiz. Son yıllarda, birçoğu kendi çevrelerine giderek daha fazla çekildi ve farklı düşünenlerle genellikle gerçek bir fikir alışverişi olmuyor.

AfD’nin bu kadar güçlü olmasının bir nedeninin belirsizlik olduğunu söylüyorsunuz. Başka hangi sebepler var?

Benim görüşüme göre Birlik, AfD’ye etkili alternatiflerden çok şansölye adaylığı sorunuyla ilgilenmesi nedeniyle de bir neden sunuyor. CDU ve CSU’nun içeriğine gelince, o zaman sağın değirmenine giden bazı kimlik tartışmalarıyla ilgili. Bir örnek: Siyasi Berlin’de hiç kimse cinsiyet hakkında Friedrich Merz kadar konuşmuyor. Demokratlar olarak, aşırı sağcı anlatıların ana akım topluma ulaşmamasına dikkat etmeliyiz.

AfD, burjuvazi arasında giderek daha popüler hale geliyor ve neyin normal kabul edildiğini burjuva çevreler belirliyor…

İşte bu yüzden önümüzdeki yıllarda AfD’nin güvenlik duvarına odaklanılacak. CDU’dan da bu bekleniyor.

Başkent Radarı

Hükümet bölgesinden kişisel izlenimler ve geçmişler. Her Salı, Perşembe ve Cumartesi.

Başarılı olacak mı?

Bence Friedrich Merz bunu istiyor, ancak bunu tüm partiye yayma gücüne sahip olup olmadığı görülecek. CDU’ya, en azından bazı yerel düzeyde, tam da bu normalleşmenin – sağın da söylediği şeyleri söyleyerek – sızdığını fark ettim.

NATO zirvesi bu hafta Vilnius’ta. Askeri ittifak, Ukrayna’yı ancak artık savaş halinde olmadığı zaman kabul etmek istiyor. Bu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e bir tür veto hakkı sağlamıyor mu? Savaşı sürdürdüğü sürece Ukrayna’yı NATO’nun dışında tutacaktır.

NATO, savaş halinde olduğu sürece Ukrayna’yı kabul edemez, aksi takdirde Almanya ve diğer ittifak devletleri hemen savaşan taraf olurlardı. Yine de Vilnius, Ukrayna ile yakın askeri işbirliğine dair net bir sinyal gönderecek. Amaç, Ukrayna askerlerinin eğitimini güçlendirmek ve Ukrayna’yı şu anda NATO standartlarına getirmek. Bunların hepsi şu anda atılabilecek ve Rusya’ya karşı caydırıcı potansiyel ve gelecek için faydalı adımlardır. Putin her gün Ukrayna’nın şiddetli direnişini ve Avrupa, ABD ve diğer ülkelerin Ukrayna’nın başarılı olabilmesi için verdiği gerçekten büyük desteği fark ediyor.

Genel olarak, Ukrayna’nın karşı saldırısının ne kadar yavaş ilerlediğini düşünürsek, Batı’nın çok daha fazla silah tedarik etmesi gerekmiyor mu?

Gerçekten verebileceğimiz her şey teslim edilecektir. Almanya artık ABD’den sonra Ukrayna’nın en büyük destekçisi.

ABD kamuoyu yoklamalarında, Ukrayna’ya verilen desteğin fazla cömert olduğunu söyleyenlerin oranı artıyor. Örneğin, Ukrayna saldırısı son derece başarılı olmazsa, Almanya’daki ruh hali değişebilir mi?

Bu tür ruh hallerini destekleyen siyasi güçlerimiz de var. Ancak buradaki demokrat partilerle Ukrayna’yı destekleme konusunda çok net olduğumuz için minnettarım. Trafik ışığı koalisyonu artı Birliği aldığımda kimse sallanmıyor. Putin’in Ukrayna’da başarılı olursa durmayacağını her zaman açıkça belirtmeliyiz. Avrupalı değerlerimiz Ukrayna’da da savunulmaktadır.

“Putin’in kendisi görüşmeler için temel oluşturabilir”

Ukrayna için Alman savaş uçaklarına hala hayır mı?

Ukrayna için F-16 savaş uçaklarından bahsediyoruz ve Almanya’da bile yok. Tanklarda gücümüz var, orada çok şey yapıyoruz. Füze savunmasında onlara sahibiz, mühimmatta onlara sahibiz. Ve eğitimde. Memleketim Münster’de tank eğitimi yapan Ukraynalı askerleri ziyaret ettim. Savunma Bakanı Boris Pistorius, yıl sonuna kadar Almanya’da 9 bin Ukrayna askerini eğitmiş olacağımızı söyledi.

Başka bir açıdan güvenlik garantileri hakkında bir soru: Barışın sağlanması için Rusya’ya hangi güvenlik garantileri verilebilir?

Putin askerlerini geri çekerek bu savaşı bitirebilir. Konuşmaların temellerini kendisi atabilir.

Putin şu anda savaşı bitirme niyeti göstermiyor. Sizce Zaporijya nükleer santraline saldırarak veya Ukrayna’da taktik nükleer silah kullanarak bir nükleer felakete neden olursa sonuçları ne olur?

Putin, nükleer silahlara başvurursa, uluslararası alanda tamamen tecrit edilmiş olacaktır. O zaman Çin gibi devletlerin de Putin’e karşı çıkacağına inanıyorum. Bundan dolayı asla olmayacağını kimse kesin olarak söyleyemez. Ama Putin’in bu sinyalleri duyduğundan oldukça eminim.