Trafik ışığı kapalı: Caren Miosga ile Scholz

Beykozlu

New member
Berlin. Şansölye Olaf Scholz (SPD), Noel'den önce Federal Meclis'ten güven oyu istediğini hayal edebiliyor. ARD programı “Caren Miosga” hakkında Scholz, “Herkes bunu bu şekilde görürse, Noel'den önce güven sorusunu sormam benim için hiç sorun değil” dedi.

Devamını oku sonra Reklamcılık

Scholz ayrıca trafik ışıkları koalisyonunun dağılmasına kasıtlı olarak neden olduğu yönündeki suçlamaya da karşı çıktı. SPD'li siyasetçi “Onu kışkırtmadım” dedi. SPD, Yeşiller ve FDP'den oluşan üç partili yapının bir arada kalması için sonuna kadar mücadele etti ama sonuçta bu mümkün olmadı. “Uzlaşma ve işbirliği yapmak için defalarca, bazen iyi bir yüzle, oldukça kötü bir oyun oynadığım gerçeğine katlandım. Ancak bittiğinde bitmesi gerekir” dedi Scholz.

Sermaye Radarı

Hükümet bölgesinden RND bülteni. Her perşembe.

Scholz, Şansölye olarak bu adımı resmi olarak başlatması gerektiğini söyledi. Ancak SPD parlamento grup lideri Rolf Mützenich ile Birliğin parlamento grup lideri Friedrich Merz arasında bir anlaşma varsa bunu dikkate alacak. Şansölye, “Parlamentonun kabul ettiği her yerde, hükümet ve muhalefet üyelerinin, özellikle de demokratik partilerin, bundan yola çıkıp bunu mümkün kılacağını açıkça söylüyorum” dedi.

Ancak yeni bir seçimin doğru bir şekilde yapılabilmesi için gerekli demokratik adımların ve teknik hazırlıkların her zaman dikkate alınması gerekiyor. Scholz, “Hiçbirimiz, ne sen, ne ben, ne de başkası Berlin'de olduğu gibi seçimlerin tekrarlanmasını istemiyoruz” dedi.

Şansölye ayrıca FDP lideri Christian Lindner ile kamuya açık ve kişisel hesaplaşmasını da savundu. “Düzgün, açık ve netti ve tüm vatandaşlar için çok anlaşılırdı” dedi. Sık sık masaya daha sık vurması isteniyordu. Aynı zamanda şunları da vurguladı: “Benim tekrar tekrar işbirliği yapma ve uzlaşma çabalarım olmasaydı, hükümet bu kadar uzun süre ayakta kalamazdı. Böyle bir şey olmazdı bile.”

RND/dpa