Türkiye’de sol görüşlü milletvekilleri kısa süreliğine tutuklandı

Beykozlu

New member
Berlin. Sol görüşlü Milletvekili Gökay Akbulut, Türkiye’de kısa süre tutuklandı. Akbulut, Cumartesi akşamı Platform X’te (eski adıyla Twitter) “Kayseri savcılığının hakkımda tutuklama emri çıkardığını ancak Türkiye’de havaalanında öğrendim.” “Ben ifade vermek zorunda kalmadan önce, dosya birkaç saat içinde silindi.” “Frankfurter Allgemeine Zeitung” daha önce 3 Ağustos’ta gerçekleşen tutuklamayı haber yapmıştı. Berlin’deki Dışişleri Bakanlığı, olayın orada bilindiğini söyledi.

Reklamdan sonra devamını okuyun

Ankara’daki Almanya Büyükelçiliği ve Antalya’daki konsolosluk, milletvekili ile yakın temas halindeydi. “Tutuklama hakkında bilgi verildikten sonra, federal hükümet onları desteklemek için çeşitli kanallar kullandı.” Türk İçişleri Bakanlığı başlangıçta talep üzerine yorum yapmadı.

“Terör propagandası yaptığı iddiasıyla” tutuklama kararı çıkarıldı.

Akbulut, Mannheimer Morgen’e verdiği demeçte, daha sonra silinen tutuklama emrinin “terör propagandası yaptığı iddiasıyla” çıkarıldığını söyledi. Akbulut, Kürt-Alevi geçmişine atıfta bulundu. Bu nedenle, bir noktada, ancak yetkisi sona erdikten sonra kendisine karşı dava açılacağını beklemiştir. Diplomatik pasaportunu göstermesine rağmen doğrudan Antalya havalimanı kontuarında tutuklandı ve polis tarafından saatlerce alıkonuldu.

Endişelenme: Tutuklama emri beni korkutmasın.
Solcu Milletvekili Gökay Akbulut

Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği ve Dışişleri müdahil oldu ve serbest bırakılmasına neden oldu. Baden-Württemberg’li siyasetçi, Platform X’te Almanya Dışişleri Bakanlığı’na teşekkür etti ve olayın Türkiye’de kuvvetler ayrılığı olmadığını bir kez daha gösterdiğini yazdı. “Endişelenme: Tutuklama emri beni korkutmasın.”

Akbulut, 2017’den beri Federal Meclis’te

Akbulut, 2017’den beri Federal Meclis üyesidir ve seçim bölgesi Mannheim’dır. Türkiye’de doğdu. Türk hükümetine yönelik eleştirilerini defalarca dile getirdi ve Almanya’nın Kürt İşçi Partisi (PKK) üzerindeki yasağının kaldırılması için kampanya yürütüyor. PKK, Türkiye’de olduğu kadar AB’de de terör örgütü olarak sınıflandırılıyor.

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye için yaptığı seyahat tavsiyesinde, Almanların keyfi olarak tutuklandığı vakaların hala olduğu konusunda uyarıda bulunuyor. Bakanlık, “Birçok durumda, cezai kovuşturmalar terörist olarak sınıflandırılan bir örgütün propagandası, desteği veya üyeliği şüphesine dayanmaktadır.” “Türkiye’de terörün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin hukukun üstünlüğüne aykırı bulduğu geniş tanımı nedeniyle, örneğin B. sosyal medyada yalnızca ifadeler, paylaşımlar, yorumlar veya “beğenme” Almanya’daki temel ifade özgürlüğü hakkı tarafından cezai kovuşturma için yeterlidir.”

Akbulut ‘şokta’

Akbulut’a göre, “Mannheimer Morgen” e de söylediği gibi hala “şokta”. Milletvekili şimdi, Alman-Türk parlamento grubuyla planladığı Türkiye gezisine gerçekten Ekim ayında başlayıp başlamaması gerektiğini düşünüyor.

RND/dpa