Yasak nerede geçerli? Federal eyaletlere genel bakış

Beykozlu

New member
Cinsiyet yıldız işareti, iki nokta üst üste ve alt çizgi, evet mi hayır mı? Saksonya zaten var olan cinsiyet sembollerini kullanma yasağını genişlettiği için bu tartışma şu anda yeniden uzun uzadıya yapılıyor. Bu son zamanlarda sözleşmeli ortaklarla yapılan yazışmalar için de geçerli oldu. Saksonya eyaleti gerekçesinde, Alman Yazım Konseyi’nin 2021 tarihli bir mektubuna atıfta bulundu. O zamanlar konsey, kelimelerin ortasında özel karakterlerin kullanılmasını tavsiye etmiyordu. Şimdi Konsey, Belçika’daki Almanca konuşan topluluğun başkenti Eupen’deki toplantısında konuyu yeniden ele aldı. Sonuç: 2021 tavsiyesi hâlâ geçerli.

Reklamdan sonra devamını okuyun

Saksonya, okullarda cinsiyeti açıkça yasaklayan tek eyalet değil. Diğer 15 federal eyalet bunu nasıl yapıyor?

Sakson okullarında hangi yazım uygulanmalıdır?  Kültür Bakanlığı şimdi talimat verdi: Cinsiyet ayrımı yapılmayacak.

Yıldız veya iki nokta üst üste yok: Saksonya okullarda cinsiyet ayrımını yasaklıyor

Sakson Eğitim Bakanlığı cinsiyeti yasaklıyor: Cinsiyet ayrımı gözetmeyen bir dil ne okullarda ne de eğitim yetkilileri arasındaki iletişimde kullanılamaz.

Saksonya gibi bazı federal eyaletler, cinsiyet belirleme için özel karakterlerin kullanılmasını açıkça yasaklamaktadır. Diğer ülkeler de Almanca yazım için Konseyin resmi kurallarına atıfta bulunur, ancak özel karakterlerle cinsiyet ayrımını açıkça yasaklamamıştır. İki ülke kendi dış iletişimini bile değiştirmiş ve özel karakterini belirlemiştir.

Bu federal eyaletlerde yazılı dilde cinsiyet ayrımı yapmak yasaktır.

İçinde Saksonya Kelime ortasında özel karakterler bulunan cinsiyetlendirme sadece yönetimde yasak değil. Okulda cinsiyet yıldızları, iki nokta üst üste ve benzerleri kullanıldığında puan düşülür. Ancak konu sadece Saksonya’da bu şekilde işlenmez.

Ayrıca Schleswig Holstein İşaretlerle cinsiyet belirleme, öğrencilere bir hata olarak ve tekrarlanırsa sonuç olarak bir hata olarak yazılır. Eğitim Bakanı Karin Prien (CDU), 2021’de okullar için zaten bir kararname çıkarmıştı. O da, cinsiyet ayrımının amaçlanmadığı resmi kurallar dizisine atıfta bulunmuştu. Bu yüzden okulda cinsiyet belirlemenin yanlış olduğunu düşündüğünü söyledi.

İçinde Saksonya-Anhalt okulda cinsiyet yıldızı gibi işaretlerin kullanılması da yasaktır. Milli Eğitim Bakanlığı’na göre, bu iki puana kadar kesinti ile cezalandırılabilir. 1992 yılından itibaren idarede kadın ve erkek formuna isim verilmesi uygulamasına geçilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı da herkesi kapsayan cinsiyet ayrımı gözetmeyen terimler kullanmaya çalıştıklarını söyledi.

Diğer federal eyaletler konuyu böyle ele alıyor

On bir federal eyalet ayrıca Almanca Yazım Konseyi’ne ve Resmi Kurallara atıfta bulunur. Yönetim, kadın ve erkek formları veya cinsiyetten bağımsız terimlerle çalışır. Okullarda, kelimenin ortasında kısaltma karakterleri ile yazılı biçim cinsiyete tabi değildir. Ancak, açıkça yasaklanmamıştır ve bu nedenle bir hata ile cezalandırılmamalıdır.

Bu ülkelerin dil gelişimini ve çocukların ihtiyaçlarını dikkate alması önemlidir. Ayrıca öğretmenler konuyu tabu haline getirmemeleri, açıkça ele almaları için teşvik edilir. “Medyada ve günlük yaşamda özel cinsiyet göstergeleri giderek daha fazla yayılıyor, bu nedenle bu cinsiyetlendirme biçimini öğrencilerle birlikte ele almak ve cinsiyet göstergelerinin kullanımını yaşa uygun bir muhatapla ele almak gerekiyor. ve duruma bağlı bir şekilde,” diyor bakanlık, örneğin eğitim ve çocuk gündüz bakımı için Mecklenburg-Batı Pomeranya. bu Rheinland Pfalz Milli Eğitim Bakanlığı da benzer bir görüşü dile getirdi: “Dil canlıdır, dil farkındalık yaratır ve dil değişir. Cinsiyet-adil dilin amacı, tüm cinsiyetlere saygılı bir şekilde hitap etmek ve bunu görünür kılmaktır, bu nedenle okullarda bu sosyal gelişmeye de değinmek mantıklı ve gereklidir.”

Sembolik görüntü Cinsiyet Eleştirisi: harf küpleri hiçbir şeyi cinsiyetlendirmiyorum ifadesini gösteriyor

Sembolik görüntü Cinsiyet Eleştirisi: harf küpleri hiçbir şeyi cinsiyetlendirmiyorum ifadesini gösteriyor

Cinsiyet vermenin amacı nedir?

Tarafsız bir biçimde, çifte anma veya bir cinsiyet sembolü ile: anketler, Almanların çoğunluğunun cinsiyeti reddettiğini gösteriyor. Tartışmada birkaç argüman var – ama hangileri galip geliyor?

Federal eyaletler resmi düzenlemelerin yazımına uysalar bile, öğrencilere ve öğretmenlere belirli bir hareket alanı tanırlar. “öğrenciler Berlin Yazı dilini öğrenirken resmi imla kurallarını bilir ve bunları güvenle uygulayabilir. Senato Eğitim Bakanlığı sözcüsü, “Resmi kurallar dizisi tarafından tanınmayan cinsiyete uygun yazım, kesin bir şekilde uygulandığı takdirde yanlış olarak değerlendirilmemelidir” dedi.

Tüm cinsiyetlerin dahil edilmesi, ülkelerde tekrar tekrar tartışılmaktadır. Bu, nötr formlar kullanılarak ve eril ve dişil formu adlandırarak açıkça denenir. “Okul bölgesindeki tüm insanların -cinsiyet kimliklerine bakılmaksızın- doğru bir şekilde hitap edildiğini hissetmeleri önemlidir. Kimseye ayrımcılık yapmayan anlaşılır bir dil seçilmelidir. Ancak kesin olan, dilin sürekli değişime tabi olduğudur. Aşağı Saksonya Eğitim Bakanlığı bu nedenle cinsiyet ayrımı gözetmeyen dil tartışmasının nasıl geliştiğini çok yakından izliyor. Aşağı Saksonya Eğitim Bakanlığı.

O da bavyera Devlet Eğitim ve Kültür Bakanlığı konuyu hassas bir şekilde ele almaktadır. Bir bakanlık sözcüsü, “Bavyeralı öğretmenlerin, mevcut dil normu ile farklı yazma gerçekleri arasındaki gerilimi sınıf tartışmalarında, özellikle Almanca konusunda – her zaman dil normu bilgisinin arka planına karşı – ele almalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

Başbakan Markus Söder, Twitter’da özel karakterlerle cinsiyetle ilgili net sözler buluyor: “Herkes istediği gibi kişisel tutmalı! Ancak Bavyera için Özgür Eyalette kesinlikle cinsiyet zorunluluğu olmayacak.”

Bu federal eyaletler, sabit bir karaktere sahip cinsiyet

Federal eyaletler başka bir yol olduğunu gösteriyor Saarland Ve Bremen. Burada okulda bir kelimenin ortasında özel bir karakter kullanılmasına izin verilir. Burada hangi karakterin kullanılması gerektiği tek tip olarak belirlendi: iki nokta üst üste. Bu aynı zamanda dış iletişimde de kullanılır.