adres komut dosyası nasıl çalışır

Felaket

Member
Olgunluk sınavının ikinci yazılı sınavı ne zaman ve nasıl yapılacak?

Önce bir güzel haberle başlayalım: 2023'te olduğu gibi sınav tek konu üzerinden yapılacak. Her ne kadar bugün referans mevzuat, mevcut olan yerlerde daha belirleyici konuların önerilmesi olanağını sağlasa da, Eğitim ve Liyakat Bakanlığı'nın 2024 mezunlarına yardım etmek istediği açıktır. Belki de 2019/20 yılında liseye başlayıp pandemi döneminde neredeyse okul hayatlarının tamamını tamamlamış olmalarından yola çıkıyoruz. Bu nedenle hemen hemen her yerde testin konusu tek olacaktır.

Yani, örneğin, Klasik lisede bir Yunanca sınavı olacak, Fen lisesinde sınav Matematik üzerine olacak, Dil lisesinde ise odak noktası Yabancı Dil 3 olacaktır. Teknik enstitü için bu, İşletme Ekonomisinin büyük “Yönetim, finans ve pazarlama” alanına dönüşü; “İnşaat, Çevre ve Bölge” dersinin öğrencileri ise Topografya konusunda ellerini deneyecek. Ancak bunlar sadece birkaç örnek, ayrıntılar Milli Eğitim ve Liyakat Bakanlığı'nın internet sitesinde mevcut.

Testin amacı her zaman olduğu gibi aynı kalıyor: Öğrencilerin her bir dersin en önemli disiplinlerinde edindiği, aynı zamanda konuların karakterize edilmesi olarak da bilinen becerilerini doğrulamak. Ancak bu konuda, yeni sistemin profesyonel enstitüleri bir istisna teşkil etmektedir; burada test disiplinlere dayalı olmayacak, ancak çeşitli eklemlenmeler için temel olan becerileri ve tematik çekirdekleri nesne olarak alacaktır.

Gerçekten ek bir zorluk unsuru bulmak istiyorsak, bunun sınav komisyon üyelerinin dağılımında bulunması gerekir. Hemen hemen her yerde ikinci test harici bir komisyon üyesine verilecek.

Ancak organizasyon açısından bakıldığında, ilk testte olduğu gibi randevu sabah 8.30'dadır. Hakikat günü, İtalyan yazısını takip eden gündür, yani 20 Haziran 2024 Perşembe. Testin mahiyeti açısından da aynı şey: “adres” yazısı da “milli” olup, takipler Bakanlığın uzmanları tarafından hazırlanmaktadır. Yine yeni profesyoneller hariç olmak üzere, teslimatlar Milli Eğitim ve Liyakat Bakanlığı'nın onayı üzerine bireysel komisyonlar tarafından belirlenecektir.

Zamanlar ve süre

İkinci test çoğu durumda toplamda altı ila sekiz saat sürecektir. Esas olarak çalışmanın yönüne bağlı olarak çeşitli varyasyonlarla. Öğretimin ağırlıklı olarak laboratuvar deneyimine yönelik olduğu sanat liselerinde, testin süresi her biri 6 saatlik üç güne bölünerek maksimum 18 saat bile olabiliyor.

Dil, Bilim ve Beşeri Bilimler liselerinde referans çerçeveleri tek bir günde 4 ila 6 saat göstermektedir. Klasik lisede ödevin işlenmesi için tanınan süre 6 saattir. Müzik ve Dans lisesinde sınav birkaç güne bölünür, teorik bölümün ardından pratik bölüm gelir. Ancak teknik enstitülerde birçok alanda testin süresi altı ila sekiz saat arasında değişmektedir.

Daha önce de belirtildiği gibi, profesyoneller için yeni referans çerçeveleri test türüne bağlı olarak farklı koşulları belirtmektedir: laboratuvar testi mevcutsa iki güne bölünerek 6 ila 12 saat sürebilir.

Puanlama ve değerlendirme

Puanlama söz konusu olduğunda temel kurala uyulur. Özellikle ikinci testin değeri 20'ye kadar çıkabilir. İlk test ve sözlü mülakat için aynı değerlendirme kriterleri benimsenecektir. Yani sınavın tamamı final sınavı notuna en fazla 60 puana kadar etki edecektir. Puan, değerlendirme tablolarına ve bakanlık referans çerçevelerine göre başkan da dahil olmak üzere tüm komisyon tarafından belirlenecek.

Ne getirebilirsin?

Adres sınavına adaylar yazılı sınava daha iyi hazırlanmak için bazı yararlı araçlar getirebilecekler. Örneğin Fen Lisesi ve bazı teknik enstitülerin öğrencileri, Milli Eğitim ve Liyakat Bakanlığı tarafından kabul edilenler arasında bilimsel veya grafik hesap makinesi de dahil olmak üzere bir hesap makinesi kullanabilecekler. Ancak bunlar yalnızca ilk yazılı sınavın yapıldığı gün sınav komisyonuna teslim edilirse kullanılabilir; bu, bunların bakanlık gerekliliklerine uygun olup olmadıklarının kontrol edilmesine ve doğrulanmasına olanak tanıyacaktır.

Ancak klasik lise sınavına girenler Yunanca kelime dağarcığı konusunda kendilerine yardımcı olabilecekler; Dil lisesi öğrencilerinin yabancı dil kelime dağarcığı var. İnsan Bilimleri lisesi öğrencileri İtalyanca sözlüğe başvurabilecek. Sanat lisesi ve bazı teknik enstitülere kalem, pergel, kare ve teknik aletler kabul edilecek. İşletme Ekonomisi testi için medeni kanuna başvurmak da mümkün olacaktır.