Birinci sınıf öğrencileri için 700 Euro’ya kadar

Felaket

Member
Fiyatlar artıyor ama yayıncılar kendilerini savunuyor: “Enflasyon altında büyüme”

Her zaman olduğu gibi, figürlerin savaşı her şeyden önce malzeme hacimleri üzerinde yapılıyor. Özellikle bu yıl, özellikle Ukrayna’daki çatışmayla bağlantılı olarak nihai faturayı artıran üretim maliyetlerindeki artışlarla birlikte: geçen yıla kıyasla liseler için +%2’den bahsediyoruz, ortaokullar için bile + %10. Öte yandan, genel bir bakış atmak istersek, 2023/2024 öğretim yılı için her öğrencinin ortalama “maliyeti” (sadece kitaplar için) iyi bir 502 avro olacaktır.

İtalyan Yayıncılar Birliği (AIE), yayıncıların fizyolojik artışları enflasyon seviyelerinin altında tutmayı başardıklarını öne sürerek göndericiye “çılgın” artış suçlamalarını geri getiriyor. “Okul kitaplarının fiyatlarındaki artış – IEA notunu okur – 2023’te bile enflasyonun altında kalıyor: önceki yıla kıyasla ortaokul ders kitapları için %3,04, lise ders kitapları için %3,42 (okul kitaplarının toplamına ilişkin IEA verileri, fiyat listesindeki fiyat listesi). Haziran 2023’te Istat, tüm toplum için ulusal tüketici fiyat endeksinde (NIC) yıllık bazda %6,4’lük bir artış olacağını tahmin ediyor.”.

Harcama tavanları: Bakanlığa göre yarısı harcanmalı

Her durumda, belirtilen rakamlar, Milli Eğitim ve Liyakat Bakanlığı tarafından “harcama tavanları” olarak belirtilenlerden, yani okulların ders kitabı listelerini hazırlarken kapak fiyatları dikkate alınarak aşmaması gereken tutarlardan açıkça daha yüksektir. kabul edilecek ciltler arasında yer almaktadır. Sözlüklerin hesaplamanın dışında tutulduğu doğrudur, ancak bunların, altında kalınması gereken maksimum sınırlar olduğu da aynı derecede doğrudur.

Şu anda yürürlükte olan tablolara göre, altıncı sınıf 294 avroyu, Liceo Classico’nun başlangıcında 335 avroyu (ve üçüncü sınıfta 382 avroyu, özellikle zahmetli bir kavşak), Scientific olanı 320 avroyu (her ikisi de) aşmamalıdır. birinci ve üçüncü), teknik enstitü için – her zaman birinci sınıflar için – 304 ile 320 avro arasında, profesyoneller için 254 ile 274 avro arasında. Sadece %10’luk küçük bir aşıma izin verilir. Pek çok durumda iki kattan fazla harcamanın kolaylıkla mümkün olduğu göz önüne alındığında, pratikte olanlarla karşılaştırılabilecek hiçbir şey yoktur.

Ancak sorun kaynağındadır. Herhangi birinin bakanlık harcama tavanları dahilinde kalması neredeyse imkansızdır. Nedeni? Tablolar on yılı aşkın bir süredir güncellenmemiştir. Son düzenleme aslında 2012 yılına dayanıyor. Bu arada pek çok şey değişti. Bu anormallik bizzat yayıncılar tarafından da kınandı: “Enflasyondaki artış ve yeni malzemelerin uygulamaya konulması dikkate alınmadan 2012’den bu yana engellenen harcama tavanları – aynı IEA notunu hatırlatıyor – Şu anda yetersiz olan ve eğitim kurumları için büyük sıkıntı yaratan, her okul düzeyindeki her sınıf için maksimum toplam harcama tutarının belirlenmesi”.

“Gerçekte harcama tavanını artırmak ailelere yardımcı olmaz – Skuola.net’in direktörü Daniele Grassucci’ye dikkat çekiyor – Tam tersine, bugünden daha çok harcamaları azaltmaya yönelik uygulamaların hayata geçirilmesi daha doğru olacaktır. Ailelere hem yayıncı hem de okul açısından yardımcı olacak çözümler bulunabilirdi: Bir yandan sürekli yeni baskıların çoğalmasından vazgeçilerek ikinci el pazarının zarar görmesi, diğer yandan da yeni kitapların benimsenmesi. dijital form da – daha ucuz veya bunun mümkün olduğu disiplinler için kendi ürettiği kitaplara veya diğer öğretim yardımcılarına geçiş. Hatta 2013 yılından bu yana her konu için ders kitabı edinme zorunluluğu kaldırıldı. Devam Eden Kitap projesi gibi organize kişisel üretim deneyimleri, ailelerin pratik ders kitaplarını 100 avrodan daha düşük bir ücret karşılığında kullanmalarına olanak tanıyor.”.

Sevgili kitaplarla yüzleşmek için pratik çözümler

Peki, durumun değişmesini beklerken aileler, çocuklarına gelecek okul yılı için gerekli temel donanımı garanti etmek için ne yapabilirler? Öncelikle kullanılmış kitap pazarını ele alarak: Federconsumatori’ye göre bu tek başına %26 civarında tasarruf sağlayabilir, bu da toplamın dörtte birinden fazla bir “kesinti” demektir. Genellikle büyük ölçekli dağıtım veya çevrimiçi platformlar aracılığıyla yeni pazar bile kapak fiyatında %15 oranında tasarruf sağlayabilir.

Bundan sonra, bölgesel ve belediye düzeyinde ödenen, düşük gelirli ailelerin kullanımına yönelik (dolayısıyla ücretsiz) kuponlar, sübvansiyonlar veya okul ders kitaplarını ödünç veren ikramiyeler var. Ayrıca, 2023/2024 için MIM, okulların öğrencilere kredi olarak kullanılmak üzere ders kitapları satın almasına olanak sağlamak için geçen yıl olduğu gibi 133 milyon Euro tahsis etti. Umarım okul yılının başlangıcında iyi bir zamanda gelirler.